0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

11.01.2020 / 17:36 BiH - DF HNK

U borbi protiv izbornih manipulacija Mahmutćehajić ima podršku DF-a

U borbi protiv izbornih manipulacija Mahmutćehajić ima podršku DF-a

DF HNK izražava žaljenje što do današnjeg dana niko nije odgovarao za izborne prevare koje su omogućile ‘duplo glasanje’, glasanje za mrtve, manipulacije biračkim spiskovima i sve ostale nepravilnosti koje su prethodile incidentu na dan izbora u Stocu 2016 godine.

Nepravosnažna i prvostepena presuda u predmetu Mahmutćehajić i opet je u fokus javnosti stavila Stolac i politiku segregacije i diskriminacije koju predvode lokalne politike od završetka rata do danas. Istovremeno, priča o izbornim manipulacijama na koje su ovi pojedinici reagovali tog izbornog dana završila se upravo u ta 24 sata, da se niko kasnije nije ni usudio propitivati pobjedu Boškovića na ponovljenim izborima.

Na izborima u Stocu prije 4 godine zabilježeni su slučajevi kako osobe glasaju na biračkim mjestima koja im ne pripadaju. To su im omogućili stranački članovi biračkih odbora iz HDZ BiH Stolac. Sud je odbacio prijavu protiv navedenih aktera izborne krađe. I sada, isti taj sud danas sudi one koji su se protiv toga pobunili. Ne možemo i nećemo da opravdavamo bilo kakvo fizičko nasilje koje se dogodilo ili za koje se tvrdi da se dogodilo, ali isto tako se ne možemo praviti slijepi i gluhi na izborne manipulacije koje su se na dan izbora događale u Stocu.

Osim toga, ne smije se dozvoliti da se o ovako važnim pitanjima za demokratiju u BiH postavljamo kao da se nas to ne tiče i da je to neka lokalna anomalija. Ova tema mora postati briga i vijest za Bosnu i Hercegovinu. Priču o izborima u Stocu mnogi su zaboravili, stavili pod tepih te propustili pružiti maksimalnu moguću pomoć kako bi se osiguralo pravo na pravično suđenje. Slijede naredni izbori i moramo skrenuti pažnju javnosti na sve prakse i kršenja ljudskih prava koja se i danas dešavaju u gradu na Bregavi.

Imajući u vidu da je Demir Mahtmutćehajić (SDP) nepravomoćno i nepravedno osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora uz novčanu kaznu, frapirani smo izostankom bilo kakve reakcije SDP-a.

Kantonalni odbor DF HNK izražava punu podršku Mahmutćehajiću upravo zato što njegova presuda i što je važnije – motivacija da spriječi izborne manipulacije, treba biti nadstranačka podrška građanskoj hrabrosti Mahmutćehajića.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo