3°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

11.01.2020 / 12:04 BiH - Sramotno

Srebrenica: Lijepili Mladićeve plakate sa porukom "Genocida nije bilo"

Srebrenica: Lijepili Mladićeve plakate sa porukom "Genocida nije bilo"
Foto: BHRT / Vijesti.ba
Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici zalijepili plakate sa likom generala Ratka Mladića i natpisom “Genocida nije bilo” i “Bog te poživio i zdrav nam bio”.

Haški tribunal je Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prije dvije godine prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao taoca, 1991-95.

Predsjednik ovog Udruženja Vojin Pavlović rekao je da na ovaj način žele da skrenu pažnju javnosti da u Srebrenici nije počinjen genocid, te najavio da će plakate lijepiti i u Bratunci i Milićima.

 “Čak i britanski dokumenti potvrđuju da nije bilo genocida i to pokazuje da su u Hagu i Sudu BiH donošene političke presude optuženim Srbima i da treba pokrenuti proces revizije svih tih presuda, kao i kvalifikacije srebreničke nesreće”, dodao je Pavlović.

(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo