7°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

11.01.2020 / 08:42 Svijet - Trodnevna nacionalna žalost

Umro omanski sultan Kabus bin Said

Umro omanski sultan Kabus bin Said
Kabus bin Said / Vijesti.ba
Omanski sultan Kabus bin Said umro je u petak navečer, objavili su jutros  državni mediji u Omanu te je u zemlji proglašena trodnevna nacionalna žalost.

Sultan Bin Said, koji je umro u dobi od 79 godina, uživao je potporu zapadnih zemalja, a Omanom, zemljom u Perzijskom zaljevu, vladao je punih 50 godina, od 1970. kada je državnim udarom bez krvoprolića došao na njeno čelo uz pomoć bivše kolonijalne sile u Omanu Velike Britanije, prenosi Hina.

Kabus nije imao djece i nije javno predstavio svoga nasljednika. Prema statutu iz 1996., vladajuća obitelj izabrat će njegova nasljednika u roku od tri dana otkako prijestolje ostane prazno.

Ako se ne slože, vijeće sastavljeno od vojnih i sigurnosnih dužnosnika, čelnici vrhovnog suda i čelnici dviju savjetodavnih skupština postavit će na vlast osobu čije ime je sultan u tajnosti napisao u zapečaćenom pismu.

Kako su objavili omanski državni mediji, proglašena je trodnevna nacionalna žalost za javni i privatni sektor.

Mediji su također objavili priopćenje da je visoko vojno vijeće Omana u subotu pozvalo vladajuću obitelj da se sastane kako bi izabrala novog vladara nakon smrti sultana Bin Saida.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo