-1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

10.01.2020 / 20:00 Politika - Imenovanja

SDA još razmišlja o Božoviću, Dodik najavio moguću krizu

SDA još razmišlja o Božoviću, Dodik najavio moguću krizu
Mlađan Božović / Vijesti.ba
Imenovanje Mlađana Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH trebalo bi se naći pred državnim zastupnicima naredne sedmice.

Naime, Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara prošle sedmice nije dala preporuku za potvrđivanje imenovanja Mlađena Božovića. SDA je bila suzdržana, a iz ove stranke tvrde da će konačan stav zauzeti na sjednici stranačkog Kolegija, dan uoči sjednice Parlamenta BiH.

Upitan o izboru Božovića, lider SNSD-a Milorad Dodik je danas ocijenio da se treba držati ranijeg dogovora da kandidata predlaže strana koja ima pravo na to, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne.

On je naveo da nikada ne bi dozvolio da Sven Alkalaj bude imenovan u ime BiH da je smatrao da ima pravo da urušava dogovor.

– Mi ne želimo ikoga da osporavamo, poštovaćemo prijedloge drugih strana i tražimo da se poštuju prijedlozi koji dolaze iz Republike Srpske – naglasio je Dodik, podsjećajući da je Mlađen Božović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice, prošao sve potrebne provjere Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Dodik smatra da bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH.

Podsjetimo, nezvanična saznanja našeg portala govore kako je SDA zainteresirana da se na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS iz reda bošnjačkog naroda vrati smijenjeni Senad Bratić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo