18°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

08.01.2020 / 20:00 Svijet - Razgovor za Vijesti.ba

Obućina: Trumpove odluke dolaze uz zvukove ratnih bubnjeva

Obućina: Trumpove odluke dolaze uz zvukove ratnih bubnjeva

Komentirajući aktuelnu situaciju na relaciji SAD - Iran, pročelnik Odjela za Tursku i Bliski istok u Institutu za europske i globalizacijske studije iz Zagreba Vedran Obućina kaže da ovo označava da ne postoji granica koja se ne može prijeći, te da je svaki cilj postao legitiman.

On smatra da će najveća šteta biti po Irak, koji je neprestano u stanju razdiranja a možda i građanskog rata. Kada je u pitanju budućnost regiona i moguća eskalacija sukoba na Bliskom istoku, Obućina kaže da je cijela regija u permanentnoj napetosti i ne vidi se jasan kraj bez zajedničkog stava velikih svjetskih sila.

„S obzirom na pokušaj uspostavljanja multipolarnog međunarodnog poretka, na području Bliskog istoka se sučeljavaju snage koje bi potom mogle utvrđivati međunarodne političke odnose. To se tiče političkih i geostrateških interesa Sjedinjenih Država, Rusije, Europske Unije, Kine, ali i Indije, Japana, te drugih zemalja koje grabe prema globalnim ambicijama. Na regionalnoj razini se ovo očituje u sučeljavanju sila kao što su Turska, Iran, Egipat i Saudijska Arabija, ali i manjih zemalja poput Katara ili diplomatskih pokušaja Omana i Kuvajta“, mišljenja je on.

Obućina kaže da je sasvim pogrešno gledati na ovaj sukob kao borbu sunitskog i šijitskog svijeta.

„To je teška politička zloupotreba religije; muslimani bilo ovog bilo onog usmjerenja stoljećima žive zajedno i nikad nije bila prevelika zapreka ljudima regije da toleriraju svoje susjede druge denominacije ili vjere. Ovo je sukob za snažne saveze koji će određivati gospodarsku i energetsku budućnost regije. No, ipak, ovdje će odlučivati globalne sile. S obzirom da nafta i plin nisu trgovačka već politička roba, onda će tok interesa podizanja ili smanjivanja cijene nafte doprinositi i oblicima eskalacije sukoba na Bliskom istoku, a još više područja gdje će se to dogoditi: bilo da se radi o Hormuzu ili o nekom drugom energetski važnom čvorištu“, pojašnjava on.

Kada je u pitanju utjecaj ovog događaja na predstojeće američke predsjedničke izbore i koliko će ubistvo iranskog generala povećati ili umanjiti šanse Trumpu za njegov reizbor, Vedran Obućina kaže kako Trumpu treba čestitati na iskrenosti.

„On je prvi predsjednik od Drugog svjetskog rata naovamo koji je jasno dao do znanja da je američki interes čista hegemonija i projekcija sile u svijetu, a ne magloviti ciljevi širenja demokracije ili suzbijanja terorizma. No, to ne stoji dobro s većinom Amerikanaca i njegove odluke koje dolaze uz zvukove ratnih bubnjeva mogu imati protuučinak kod Amerikanaca koji su htjeli pratiti Trumpovu najavu sve većeg izolacionizma. Osim toga, ubojstvo generala Solejmanija ima veliku dozu nelegalnog čina, jer su probijeni uzusi domaćeg i međunarodnog prava i pravila ako se ubije visokopozicionirani general redovite i ustavno prihvaćene jedinice unutar vojske međunarodno priznate države. Čak i ako se ta jedinica unilateralno proglasi terorističkom organizacijom, jer onda može neko prozvati američke marince teroristima pa „legitimno“ ciljati njihove zapovjednike. Sve to ima odjeka u stalnim pokušajima pravnog ometanja rada predsjednika, kojemu sada i neki Republikanci mogu okrenuti leđa“, zaključio je Vedran Obućina u razgovoru za Vijesti.ba.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo