08.01.2020 / 20:08 Svijet - Iz minute u minutu

UŽIVO / Trump se obratio i zaprijetio, na potezu Iran

UŽIVO /  Trump se obratio i zaprijetio, na potezu Iran
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Američke zračne baze u Iraku napadnute su balističkim projektilima. Dvije su baze u kojima se nalaze američke trupe napadnute s više od 12 projektila, potvrdio je Pentagon.

20:08

Turkish Airlines privremeno obustavio letove za Irak i Iran

Avio kompanija Turkish Airlines (THY) je, zbog tenzija između Irana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), do 21.00 sat u četvrtak obustavila letove za Irak i Iran, javlja Anadolija (AA).

Prema dostupnim informacijama, THY je, zbog tenzija između Irana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), do 21.00 sat u četvrtak obustavio letove za Irak i Iran. Avioni THY-a privremeno neće koristiti zračni prostor tih dviju država.

Iranski general Qassem Soleimani ubijen je u petak u američkom zračnom napadu u Bagdadu.

Revolucionarna garda Irana saopćila je ranije da je rano jutros izvela napade desetinama balističkih raketa na dvije američke vojne baze u Iraku i to na zračnu bazu Ayn Al-Asad u Anbaru i bazu u Erbilu. U saopćenju se navodi da je riječ o "operaciji osvete" za prošlosedmični američki zračni napad u kojem je kod aerodroma u Bagdadu ubijen iranski general Soleimani.

Pozivajući se na izvore pri Revolucionarnoj gardi, Iranska državna televizija javlja da su rakete pogodile ključne tačke unutar baze i da je život izgubilo najmanje 80 američkih vojnika.

Iz Pentagona je potvrđeno da su mete sinoćnjih raketnih napada u Iraku bile dvije američke baze. Međutim, neimenovani američki zvaničnik je za televiziju CNN negirao iranske tvrdnje o pogibiji američkih vojnika u sinoćnjem napadu.

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je večeras da nije bilo žrtava među Amerikancima i Iračanima.




18:25

Rouhani poručio SAD-u: Dvaput promislite hoćete li uzvratiti

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je da bi SAD trebao razmisliti dva puta prije nego što uzvrati zbog iranskog napada na američke vojne baze u Iraku koji je osveta za američko ubistvo Qassema Soleimanija, glavnog zapovjednika jedinica Quds Revolucionarne garde, prenose Vijesti.ba.

"Ako Amerikanci planiraju dodatne napade i zločine protiv Irana, uzvratit ćemo još jačim napadima", rekao je Rouhani.
On je zahvalio Revolucionarnoj gardi zbog “odlučnog odgovora na ubistvo generala Qassema Soleimanija".
Njegovo ubistvo nazvao je "američkim ratnim zločinom", koji je "jedino prouzrokovao to da iranski narod pokaže više solidarnosti nego ikad".

Međutim, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif poslao je pomirljiviju poruku, opisavši iranski napad kao "proporcionalan".

"Iran je preduzeo proporcionalne mjere samoodbrane po članu 51 Povelje UN-a i završio s njima, gađajući baze iz kojih su pokrenuti kukavički oružani napadi protiv naših civila i visokih zvaničnika. Ne tražimo eskalaciju ni rat, ali ćemo se odbraniti od svake agresije", napisao je Zarif.



17:45

Trump se obratio naciji: Spremni smo na mir, Iran da se povuče

Američki predsjednik Donald Trump obratio se naciji suočen s jednim od najvećih izazova u svom mandatu nakon što je Iran ispalio balističke projektile na dvije iračke baze u kojima se nalaze američki vojnici.


Trump je počeo obraćanje riječima: Dobro jutro. Nijedan Amerikanac nije bio povrijeđen u sinoćnjem napadu. Nismo imali gubitaka, svi vojnici su sigurni. Šteta je minimalna. Naše snage su spremne na sve.

Dodao je da nijedan američki i iraki život nije izgubljen zbog sistema ranog upozorenja.

- Čestitam svim vojnicima što se bore tako dugo, od 1979. Ti dani su gotovi i sada smo tu da borimo protiv nuklearnih prijetnji. Prošle sedmice smo poduzeli mjere da se odupremo teroristima, eliminisali smo najvećeg teroristu Sulejmanija, rekao je Trump.

Dodao je da je Sulejmani planirao nove napade na SAD, „a mi smo ga zaustavili“.

- Trebalo smo ga ubiti odavno. Poslali smo ozbiljnu poruku. SAD će odmah uvesti nove ekonomske sankcije Iranu i one će ostati na snazi sve dok se Iran ne povuče, najavio je Trump i dodao:

- Iran mora prekinuti svoje nuklearne ambicije. Vrijeme je da Europa i Kina postanu svjesne ovoga. Moramo postići dogovor s Iranom kako bi svijet bio sigurnije mjesto.

 



17:11

Erdogan i Putin: Duboko smo zabrinuti zbog eskalacije tenzija između SAD-a i Irana

U zajedničkoj izjavi predsjednici Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin izrazili su duboku zabrinutost zbog eskalacije tenzija između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana.



16:22

Johnson osudio "opasne i nesmotrene" iranske napade na američke baze

Britanski premijer Boris Johnson osudio je, kako ih je nazvao, „opasne i nesmotrene“ iranske napade na baze u Iraku koje koriste američki vojnici i pozvao je na „hitnu de-eskalaciju“ između Teherana i Washingtona.

Johnson je također kazao da je Qassem Soleimani, zapovjednik iranske Revolucionarne garde ubijen u američkom zračnom udaru prošle sedmice, "imao krvi britanskih vojnika na svojim rukama“.

Britanska vodeća opoziciona Laburistička stranka sugerirala je kako je moguće da su SAD prekršile međunarodno pravo ubistvom Soleimanija.

Johnson je danas poručio britanskim poslanicima da „nije na Britaniji da utvrdi striktno pitanje legaliteta jer to nije bila naša operacija, ali mislim da će većina razumnog svijeta prihvatiti da Sjedinjene Države imaju pravo da štite svoje baze i osoblje“.

Trumpova administracija navodi da je Soleimani planirao nove napade na američke mete prije nego što je ubijen, prenosi Associated Press.


16:14

Stoltenberg pozvao na suzdržanost nakon iranskih napada

 Iran se mora suzdržati od daljnjeg nasilja i provokacija, kazao je danas u Briselu  generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sjednice Sjevernoatlantskog vijeća, te je pozvao na deeskalaciju sukoba.

Istakao je da je od ključne važnosti da Iran ne razvije nuklearno oružje.

- Upravo sam održao sjednicu Sjevernoatlantskog vijeća. Složili smo se da Iran nikada ne smije razviti nuklearno naoružanje. Zabrinuti smo zbog iranskog testiranja raketa. Ujedinjeni smo u osudi iranske podrške brojnim terorističkim grupama - kazao je Stoltenberg.

Također je naglasio da je ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija u Bagdadu odluka koju su donijele Sjedinjene Američke Države, a ne NATO.


16:02

Zarif: Iran neće više vršiti napade

Iranski ministar vanjskih poslova izjavio je u srijedu da je njegova zemlja "završila" s napadima na američke snage i "ne žele eskalaciju ili rat" nakon što su ispalili više od 209 balističkih raketa na dvije vojne baze u Iraku gdje su stacionirane američke trupe.

Ministar, Mohammad Javad Zarif, svoje je komentare objavio na Twitteru nakon što je Iran izveo napade kao odgovor na ubistvo general-majora Qassima Suleimanija, piše New York Times.

Visoki irački odbrambeni zvaničnici koji sarađuju sa komandom Sjedinjenih Država rekli su da u napadima nije ubijen nijedan Amerikanac ili Iračanin.

U kratkom saopćenju objavljenom u srijedu ujutro, Zajednička komanda u Bagdadu, koja uključuje i iračke trupe i vojnike međunarodne koalicije, istakla je da niti jedna od umiješanih država "nije zabilježila gubitke".

Na brifingu u Washingtonu, jedan zvaničnik rekao je da Pentagon "nije imao potvrdu" da je bilo koji Amerikanac ubijen. Australija, Britanija, Danska, Poljska i Švedska, čije su trupe smještene u Iraku zajedno s američkim snagama, također su rekli da niko od njihovih vojnika nije ubijen.



15:48

Američki vojnici povukli se iz dvije baze u Siriji

Američki vojnici povukli su se iz dvije vojne baze u sirijskoj sjeveroistočnoj pokrajini Hasakah nakon jutarnjih osvetničkih napada Irana na američke vojnike smještene u Iraku, javila je sirijska državna novinska agencija SANA.

Američke snage povukle su se iz baze u regiji Kharab al-Jir u sjeveroistočnom djelu pokrajine Hasakah u blizini granice s Irakom u srijedu, šest mjeseci nakon što su je podigli.  

Pozivajući se na očevice, SANA je javila da je 40 kamiona s vojnom opremom uočeno kako napušta bazu u pravcu graničnog prelaza al-Walid između Sirije i Iraka.

Ova agencija također prenosi da su američki vojnici napustili svoje vojne baze u regiji al-Holar u sjeveroistočnom dijelu Hasakaha, kao uvertiru u prebacivanje u susjedni Irak.

Evakuacija je uslijedila nakon što je Iran izveo raketne napade na dvije iračke vojne baze u kojima su smještene američke snage, u znak odmazde za američki zračni udar u kome je ubijen vodeći iranski zapovjednik Qassem Soleimani.

Desetak iranskih balističkih projektila pogodilo je vojne baze al-Asad i Erbil s američkim vojnicima u ranim jutarnjim satima u srijedu.

Broj žrtava među američkim vojnicima ostao je nepoznat, dok američki zvaničnici procjenjuju štete.

Iranska novinska agencija FARS navela je da je osamdesetak američkih vojnika ubijeno i da je skoro 200 ranjeno u raketnim napadima, pozivajući se na dobro obavještene izvore iranske Revolucionarne garde, prenosi Xinhua.

15:41

Dok svijet iščekuje obraćanje Donalda Trampa: Iz Irana upućene nove prijetnje Americi

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da bi SAD trebale razmisliti dva puta prije nego što uzvrate zbog iranskog napada na američke vojne baze u Iraku koji je osveta za američko ubistvo glavnog zapovjednika jedinice "Kuds" Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija.

- Ako Amerikanci planiraju dodatne napade i zločine protiv Irana, uzvratit ćemo još jačim napadima. Zahvaljujem Revolucionarnoj gardi zbog odlučnog odgovora na ubistvo generala Kasema Sulejmanija - rekao je Rohani.

Nazvao je ubistvo Sulejmanija "američkim ratnim zločinom" koji je "jedino prouzrokovao da iranski narod pokaže više solidarnosti nego ikad".

Međutim, iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif poslao je pomirljiviju poruku, opisavši iranski napad kao "proporcionalan".

- Iran je poduzeo i završio s proporcionalnim mjerama samoodbrane po članku 51. UN-ove povelje, gađajući baze iz kojih su pokrenuti kukavički oružani napadi protiv naših civila i visokih dužnosnika. Ne tražimo eskalaciju niti rat, ali ćemo se obraniti od svake agresije - napisao je Zarif.

Američki ambasador u Izraelu izjavio je da je "američka vojska najjača na svijetu". Dodao je da su prve informacije s terena o žrtvama pozitivne, dakle, da nema informacija o mrtvima, iako Iranci tvrde da je broj žrtava velik.

Pale dionice naftnog diva

Dionice saudijskog naftnog diva "Saudi Aramcoa" snažno su pale nakon iranskog raketnog napada na američke ciljeve u Iraku.

Na početku jutrošnjeg trgovanja na saudijskoj berzi Tadawul dionicama "Saudi Aramca" trgovalo se po 34 rijala (7,8 eura), najnižoj cijeni od uvrštenja u berzansku kotaciju 11. decembra. Time je tržišna vrijednost kompanije pala na oko 920 milijardi eura, s maksimalne 1.053 milijarde dosegnute 12. decembra, kada se dionicom trgovalo po 38,70 rijala.

Danas su potonule za skoro 12 posto, ali su još iznad 32 rijala, utvrđenih u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO).

- Čini se da osveta Irana neće potaknuti eskalaciju sukoba, pa tržišta ne padaju. Mislim da ćemo, nakon što to bude potvrđeno, svjedočiti blagom oporavku zbog olakšanja u regiji - procjenjuje Zejna Rizk iz "Arqaam Capitala" iz Dubaija.

"Aramco" je inicijalnom javnom ponudom pribavio 13,08 milijardi eura, nadmašivši "Alibabu", koji je IPO-om u 2014. pribavio 12,7 milijardi.

Strani su investitori ipak bili na oprezu zbog dvojbi u pogledu vrijednosti dionica.

15:33

Regoje: Oko 30 bh. državljana u Iraku kontaktiralo bh. ambasadu u Amanu

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je od izbijanja krize u regionu Bliskog Istoka u stalnom kontaktu sa ambasadama i konstantno prikuplja dostupne informacije o bh. građanima koji se nalaze u potencijalno ugroženim područjima.

Kazao je to za Fenu načelnik Kancelarije za odnose s javnošću u Ministarstvu vanjskih poslova BiH ministar-savjetnik Nebojša Regoje, pojašnjavajući da prema informacijama Ambasade BiH u Amanu, koja nerezidentno pokriva Irak, više od 300 bh. državljana boravi u Iraku.

- Radi se uglavnom o građanima BiH koji u okviru aktivnosti međunarodnih organizacija borave na prostoru Iraka ili su angažirani na različitim poslovima u okviru zaštitarskih firmi - dodao je Regoje.

Napomenuo je da je do sada oko 30 bh. državljana koji se trenutno nalaze u Iraku, kontaktiralo Ambasadu BiH u Amanu raspitujući se o mogućnostima za eventualnu konzularnu pomoć u slučaju potrebe, ali niko nije zatražio bilo kakvu asistenciju za evakuaciju iz te zemlje.

- S obzirom na to da je u slučaju hitnog napuštanja Iraka jedan od vjerovatnih pravaca ka Kuvajtu, Ambasada BiH u Amanu je u kontaktu i sa Ambasadom BiH u Kuvajtu s kojom koordinira planove za pomoć bh. državljanima prilikom ulaska u tu zemlju za koju je potrebna viza - istkanuo je.




Također, potvrdio je Feni Regoje, Ambasada BiH u Amanu je u kontaktu i sa ambasadama Srbije i Hrvatske u Bagdadu koje su nesebično ponudile njihovu pomoć bh. državljanima u slučaju potrebe.

Govoreći o situaciji u Iranu, naglasio je da se prema procjenama Ambasade BiH u Teheranu, u Iranu nalazi oko 15 do 20 bh. državljana.

- Ambasada BiH u Teheranu je intenzivirala aktivnosti na praćenju razvoja situacije u zemlji te pojačala kontakte s bh. državljanima te drugim ambasadama BiH u regionu - podvukao je.

Toj ambasadi, kazao je, za sada se niko nije obratio od bh. državljana sa zahtjevom za bilo kakvu pomoć ili podnio pritužbu u smislu poteškoća ili ograničavanju funkcioniranja svakodnevnih aktivnosti vezanih za slobodu kretanja, transport, zdravstvene usluge ili funkcioniranje školskog sistema.

Regoje se osvrnuo i na situaciju u Australiji u kojoj mjesecima divljaju požari, napominjući da za sada nema prijavljenih situacija u kojima bi državljani BiH bili direktno ugroženi, ali Ambasada BiH prati razvoj situacije.

- Našim građanima na raspolaganje su stavljeni svi kapaciteti s kojima raspolažu ambasade i MVP BiH, a za kontakte su otvoreni ne samo službeni, nego i privatni brojevi telefona i adrese elektronske pošte bh. diplomatsko-konzularnih predstavnika - kazao je Regoje.

Ipak, napomenuo je da bh. diplomatsko-konzularna predstavništva nisu ovlaštena za evidentiranje bh. državljana koji borave u inostranstvu, a bh. državljani nisu u obavezi da se registriraju kod bh. DKP-a.

- Stoga DKP mreža može samo vršiti procjenu broja bh. državljana u stranim zemljama koje se sačinjavaju na osnovu kontakata diplomata s bh. državljanima i/ili obima njihovih zahtjeva za usluge DKP-a, te drugih diplomatsko-konzularnih aktivnosti - zaključio je Regoje.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je upozorenje za putovanje u Irak i Iran koje je objavljeno na internetskoj stranici.

15:24

Ukrajinska aviokompanija nije primila upozorenje za svoj avion u Teheranu

Ukrajinski najveći avioprevoznik  Ukraine International Airlines (UIA), nije primio nikakvo upozorenje po pitanju sigurnosti svog aviona u iranskoj prijestonici Teheranu, gdje se njegov Boeing 737 srušio u srijedu.

- Avion je bio u dobrom operativnom stanju, To je bio redovni, zakazani let, i do kasno sinoć nije  bilo nikakvih upozorenja koja bi ukazala na potrebu da limitiramo letove tu. Mi možemo uvesti ograničenja sebi, isto može učiniti državna avijacijska služba zemlje u kojoj je sjedište aviokompanije, i naravno da je bilo i najmanjeg upozorenja na bilo kakvu prijetnju, mi bismo suspendovali letove u toj zemlji – izjavio je predsjednik UIA Jevhen Dihine na konferenciji za novinare na međunarodnom aerodromu Boryspil u srijedu.

On je, istovremeno, odbio komentirati verziju pada aviona, naglašavajući kako je neophodno upoznati se sa zvaničnim rezultatima istrage uzroka te tragedije.  

- Kompanija nema pravo da iznosi vlastitu verziju dešavanja. Sada je uspostavljena specijalna komisija, koja će izvući izvjesne zaključke koji bi se mogli predstaviti kao verzije dešavanja – dodao je plredsjednik  UIA, javila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.


14:13

NATO poziva Iran da se suzdrži od daljnjeg nasilja

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg osudio je iranske raketne napade na američke i koalicijske snage u Iraku. NATO poziva Iran da se suzdrži od daljnjeg nasilja. Saveznici nastavljaju saradnju i dalje su posvećeni svojoj misiji za obuku u Iraku, rečeno je za Fenu iz sjedišta NATO-a u Briselu.  

- Prema našim procjenama, možemo potvrditi da nije bilo žrtava među onima koji su bili u NATO-ovoj misiji u Iraku. Poduzimamo sve mjere predostrožnosti kako bismo zaštitili svoje ljude i pratimo situaciju pažljivo. Sigurnost našeg osoblja je najvažnija u svemu što radimo. Privremeno smo obustavili aktivnosti na terenu. To uključuje privremeno premještanje određenog osoblja na različite lokacije u Iraku i izvan njega – odgovoreno je Feni.  



NATO zadržava svoju prisutnost u Iraku i ostaju u bliskom kontaktu s iračkim vlastima.

Generealni sekretar NATO-a razgovarao je jučer s iračkim premijerom Adilom Abdul-Mahdijem i ponovio snažnu predanost NATO-a u borbi protiv terorizma.

- Spremni smo nastaviti s usavršavanjem i izgradnjom kapaciteta kada to situacija dozvoli. Da bismo zaštitili sigurnost svog osoblja na terenu, ne možemo ulaziti u pojedinosti o radu - rečeno je Feni iz sjedišta NATO-a u Briselu.

13:40


Irak upozorio Amerikance o iranskim raketnim napadima

Iako je nakon iranskih raketnih napada na američke vojne baze u Iraku, iranska televizija objavila da je poginulo oko 80 američkih vojnika, za sada nema nijedan zvaničan podatak da je neko stradao.

Anonimni arapski diplomatski izvor kazao je za CNN da je Irak unaprijed upozorio SAD koje će baze biti gađane, nakon što su iranski zvaničnici prethodno proslijedili informacije susjedima.  

Zvaničnik američkog ministarstva odbrane je kazao kako su Iračani bili upozoreni od Irana da se sklone od određenih baza.

Premijer Iraka Adil Abdul Mahdi je potvrdio da je Irak primio službenu poruku od Irana malo iza ponoći i prije raketnih napada.

"Ubrzo iza ponoći od Islamske Republike Iran primili smo službenu poruku da je iranski odgovor na atentat na mučenika Qassema Soleimanija započeo ili će uskoro početi, te da će napad biti ograničen na mjesta se nalazi američka vojska u Iraku bez davanja tačnog mjesta", kazao je Mahdi.

Abdul Mahdi rekao je da su, nakon što je Irak primio informacije od iranske strane, upozorili iračke vojne čelnike "da poduzmu potrebne mjere opreza".

Rakete su pogodile Irak između 01:45 i 02:15, prema ranijoj izjavi iračke vojske.

Abdul Mahdi je uspostavio potrebne unutarnje i vanjske kontakte pokušavajući obuzdati situaciju kako se ne bi ušlo u otvoreni rat, objavio je njegov ured.

"Irak i regija bit će među prvim žrtvama. Irak odbija bilo kakvo kršenje svog suvereniteta i napade na njegovu teritoriju, vlada nastavlja napore kako bi spriječila eskalaciju. Ova ozbiljna kriza prijeti regiji i svijetu razarajućim ratom", navodi se u izjavi.

13:36

Iranski ministar odbrane Hatemi: Naši naredni potezi zavise od stava SAD-a



Ministar odbrane Irana Emir Hatemi poručio je da naredni potezi Irana zavise od stava kojeg zauzmu Sjedinjene Američke Države (SAD).

Iranska novinska agencija Tasnim javlja da je u Teheranu održan sastanak kabineta iranske vlade, a da se novinarima potom obratio ministar odbrane Hameti koji je komentirao sinoćnje iranske napade na američke vojne baze u Iraku.

“Sinoćnji napadi desetinama balističkih raketa su pokazatelj da iranska vojska ima čvrstu volju za osvetom“, poručio je Hatemi.

Na upit novinara da li je to i posljednji odgovor SAD-u, Hatemi je kazao da naredni potezi Irana ovise o stavu i potezima SAD-a.


13:27

Ahatović: Iranske rakete imaju veliku razornu moć, ali ograničenu preciznost

Rakete kojima je Iran gađao američke ciljeve u Iraku imale su konvencionalne bojeve glave sa eksplozivom velike razorne moći, ali veoma ograničene preciznosti, izjavio je u razgovoru za Fenu vojni komentator Nedžad Ahatović.

U sinoćnjem raketnom napadu na američke vojne ciljeve u Iraku kao odmazda zbog atentata na generala Sulejmanija Iran je gađao američke vojne baze u Iraku.

Kako kaže Ahatović, prema izvorima bliskim američkim vojnim krugovima u Iraku, do sada je ispaljeno 35 raketa, od čega najmanje 13 na zračnu bazu Al Assad. Prema dosadašnjim informacijama, nije bilo poginulih američkih vojnika.

On dalje navodi da je nekoliko raketa za cilj imalo aerodrom Erbil kod Bagdada, no dvije rakete pale su pet kilometara prije cilja, najvjerovatnije zbog zatajenja sistema vođenja. Najmanje tri rakete su presretnute u zraku sistemom Patriot, a još nekoliko njih je palo u blizini američkih vojnih objekata ali nisu eksplodirale.



Iako za sada nema pouzdanih informacija, kaže Ahatović, najvjerovatnije se radi o raketama Sahbab 1 dometa 300 km ili Qiam 1 dometa 800 km baziranim na sovjetskim projektilima SCUD B/C, odnosno kineske verzije Hwasong 5 i 6 koje se u Iranu proizvode od kraja 1990-ih, a koje su kupljene od Libije, Sirije i Sjeverne Koreje. Ključni dijelovi i vojna tehnologija za samostalnu proizvodnju raketa su kupljeni od Rusije i Sjeverne Koreje.

- Oba tipa raketa imaju bojeve glave težine između 750 i 1.000 kilograma. To su konvencionalne bojeve glave sa eksplozivom velike razorne moći, ali veoma ograničene preciznosti koja po nišanskoj tački varira između 450 i 600 metara. To znači da se sa tim oružjem mogu gađati samo veliki stacionarni ciljevi poput vojnih baza koje su i bile predmetom iranskog napada - rekao je Ahatović.

Ukratko, smatra on, Iran efektivno nema ekonomske podloge ni dostatnih vojnih kapaciteta za dugotrajan i efikasan otpor američkoj vojnoj sili u tom simetričnom spektru ratovanja.

- No, u asimetričnom ratovanju, odnosno nakon slamanja organiziranog vojnog otpora, Iran za SAD može biti daleko komplikovaniji slučaj od samog Iraka gdje efektivno ne postoji jaka državna vlast i kontrola. To bi sigurno dovelo do dalje eskalacije širenja radikalnih terorističkih i gerilskih grupa po regionu i šire, tako da bi bilo teško zadržati kontrolu i spriječiti preljevanje krize na druga strateški važna područja - zaključio je u razgovoru za Fenu vojni komentator Nedžad Ahatović.

13:19

Svjetske aviokompanije obustavile letove iznad Irana i Iraka

Američka Savezna uprava za civilnu avijaciju (FAA) zabranila je u utorak navečer američkim civilnim avionima da lete u zračnom prostoru Iraka, Irana i Zaljeva, nekoliko sati nakon napada na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici, prenose Vijesti.ba.

"Savezna uprava za civilnu avijaciju poslala je obavijest sudionicima zračnog prometa (NOTAM), u kojoj potanko navodi ograničenja za letenje koja operatorima američkih civilnih aviona zabranjuju let u zračnom prostoru Iraka, Irana i iznad voda Perzijskog i Omanskog zaljeva", saopćila je FAA, prenosi Hina.

Ta ograničenja za letenje dolaze nakon iranskog raketiranja vojnih baza Ain al-Assad i Erbil u Iraku koje koristi američka vojska.

Iranski napad je odgovor na američku akciju u kojoj je prošle sedmice u Bagdadu ubijen iranski general Qassem Soleimani.

Qatar Airways nastavlja s letovima

Letove nad Irakom i Iranom obustavio je i francuski prevoznik Air France, a njemačka Lufthansa suspendovala je do daljnjeg sve dnevne letove između Frankfurta i Teherana, dok je otkazala i let za irački Erbil u subotu.

Australijski Qantas saopštio je da će promijeniti rutu na letu iz Pertha ka Londonu, a Malaysia Airlines i Singapore Airlines su također saopštili da će njihovi avioni zbog novonastale situacije do daljnjeg zaobilaziti zračni prostor Irana.

Direktorat za civilno zrakoplovstvo Indije savjetovao je indijskim avioprevoznicima da izbjegavaju zračni prostor Iraka i Irana, kao i nebo iznad Zaljeva.

Qatar Airways je, međutim, saopštio da neće suspendovati letove ka Iraku.

12:26

Hodžić: Iako ima bogat arsenal, Iran ne može parirati Americi i NATO-u

Premda Iran raspolaže bogatim konvencionalnim arsenalom, prije svega balističkim raketama, vojno-tehnički, analitičar i iranolog Nermin Hodžić smatra da Iran ne može parirati niti Americi niti NATO-u.

No, iako je vojna moć i ekonomija Irana oslabljena, Hodžić u izjavi za Fenu navodi da Iran, prije svega, mora na neki način odgovoriti na atentat na Sulejmanija i to iz više razloga - najprije, da bi očuvao svoj internacionalni kredibilitet i status regionalne sile, te da bi udovoljio očekivanjima vlastitoga naroda.

Hodžić je podsjetio da je Iran vrlo ozbiljna zemlja s bogatim ljudskim resursima i velikim nacionalnim osjećajem, a da o kulturi, civilizaciji i višemilenijskoj državnosti i ne govorimo.

Stoga, kazao je on, ostaje jedino opcija opsežnog nuklearnog udara, a to je onda već katastrofa planetarnih razmjera „uprkos avanturizmu pojedinih svjetskih lidera, mislim da do toga, ipak neće doći“.



Može se očekivati odgovor iranskih oružanih snaga, rekao je Hodžić, uključujući i Revolucionarnu gardu, ali po njegovom mišljenju, a čemu smo svjedočili već jutros, isključivo na vojne ciljeve.

- Dakle, na vojne baze da, na civilne ciljeve, ne vjerujem. Oni nastoje, koliko toliko, ostati u okvirima Internacionalnog poretka i internacionalnog prava. Koliko god je to moguće - rekao je Hodžić.

Nije logično, dodao je, da istovremeno traže međunarodno pravno gonjenje SAD-a za ubistvo generala Sulejmanija, a da i sami posežu za aktima terora i ugrožavanja civila i diplomata unaokolo.

Podsjetio je da je Nuklerani sporazum bio vrlo važno diplomatsko postignuće i svojevrsno svjedočanstvo da se veliki svjetski problemi još mogu riješiti diplomatijom, mudrošću i razborom. Nažalost, Evropa nije uspjela spasiti sporazum, čak niti aktiviranjem famoznoga INTEKS-a i Evropa nema pravi odgovor, političku moć niti mehanizme da spasi Sporazum.

- Bit će posljedica, djelomice na ekonomnskom planu, dodatnog slabljenja kredibiliteta EU, ali i u smislu reaktiviranja „iranske nuklearne prijetnje“ na svjetskoj pozornici. Kad smo već kod Evrope, njoj iz specifičnih razloga uopće ne ide u prilog nikakva eskalacija novih sukobljavanja na Bliskom istoku, ali će se ona, čini se, o tome malo pitati. Nadam se da griješim – zaključio je analitičar i iranolog Nermin Hodžić u izjavi za Fenu.

12:20

Turski šef diplomatije ide u Bagdad da pokuša smiriti situaciju

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu posjetit će u četvrtak Irak, u pokušaju smanjenja tenzija nakon iranskog raketnog napada na dvije baze u Iraku koje koriste američke snage.

Cavusoglu odlazi u Irak u okviru "pojačanih diplomatskih napora Ankare da smiri tenzije poslije nedavnih dešavanja u regiji", navelo je u saopćenju Ministarstvo vanjskih poslova Turske, prenosi Tanjug.



U odvojenom saopćenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je Cavusoglu telefonom razgovarao s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom.

Cavusoglu je u ponedeljak izjavio da je Turska u kontaktu sa svim stranama u regiji te s Washingtonom, s ciljem deeskalacije tenzija, ističući da će se Ankara angažirati da pomogne u rješavanju tog pitanja.

12.00

Raab osudio iranski raketni udar

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab osudio je iranski raketni udar na američku vojnu bazu u Iraku i pozvao Iran da se suzdrži od daljnjih vojnih akcija.

Ministarstvo obrane saopćilo je u srijedu da nije bilo britanskih žrtava u napadu koji je pokrenut u znak odmazde za napad američkog drona kojim je u Bagdadu prošle sedmice ubijen glavni iranski zapovjednik Revolucionarne garde, general Qassem Soleimani.

"Pozivamo Iran da ne ponavlja ove nesmotrene i opasne napade i da umjesto toga poduzme hitnu deeskalaciju", rekao je Raab, prenosi AP.

"Rat na Bliskom istoku koristio bi Islamskoj državi i drugim terorističkim grupama", rekao je Raab.


11:43

Oglasila se i Kina

- Pogoršanje situacije na Bliskom istoku nije u interesu nijednoj strani - rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang i ponovio poziv za mirnim rješenjem sukoba.



Kina je u bliskom kontaktu s relevantnim stranama u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Geng na upit pomaže li Kina u rješavanju sukoba.


11:39

Demonstranti  u Bagdadu uzvikuju: Iran napolje!

Protivladini demonstranti u Iraku zapalili su vatre i zatvorili ulice u blizini trga Tahrir u Bagdadu tokom demonstracija protiv iranskog raketnog udara na dvije vojne baze u Iraku u kojima su smještene američke trupe.

Iranski napad bio je odmazda zbog napada američkog napada prošle sedmice u blizini aerodroma u Bagdadu u kojem je ubijen glavni komandant iranske Revolucionarne garde general Qassem Soleimani.



Više od 100 demonstranata okupilo se u srijedu ujutro na demonstracijama u blizini Tahrira, epicentra iračkog protestnog pokreta.

Demonstranti koji su nosili iračke zastave uzvikivali su "Iran napolje!", prije nego što su ih snage sigurnosti protjerale.

Demonstranti koji su u oktobru ustali protiv vladajuće elite svoje zemlje optužujući ih za korupciju, također se pobune protiv vojne i političke uključenosti susjednog Irana.

11.30

Netanyahu: Odgovorit ćemo žestoko na svaki napad

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da će na svaki napad na njegovu zemlju uslijediti žestok odgovor te je podržao odluku Sjedinjenih Američkih Država da likvidiraju iranskog generala Qassema Soleimanija.

"Svakome ko nas pokuša napasti uslijedit će najjači mogući udarac"; rekao je Netanyahu.

On je dodao da Izrael "odlučno stoji" uz odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da se izvrši akcija usmjerena na Soleimanija, uz napomenu da Trumpu treba čestitati na "brzoj, hrabroj i odlučnoj akciji".

Podsjetimo, Iran je zaprijetio da će bombardovati Izrael i Dubai ukoliko se SAD osvete za iranski raketni napad na dvije baze s američkim vojnicima u Iraku.


11.29

FAA: Zabrana leta američkim civilnim avionima iznad Irana i Iraka

Federalna uprava za zrakoplovstvo (FAA) zabranjuje američkim civilnim avionima da lete u područjima zračnog prostora Iraka, Irana i Perzijskog zaljeva.

Federalna uprava upozorava na "mogućnost pogrešne identifikacije" za civilne avione uslijed pojačanih tenzija između SAD-a i Irana. Ograničenja za hitne letove uslijedila su u utorak nakon raketnog napada na američke baze u Iraku, javlja Associated Press.

Takva ograničenja često su mjere opreza kako bi se spriječilo da civilni avioni budu zamijenjeni za one koji sudjeluju u oružanim sukobima. Federalna uprava za zrakoplovstvo kaže kako se ograničenja izdaju zbog "pojačanih vojnih aktivnosti i povećanih političkih tenzija na Bliskom Istoku, koje predstavljaju nenamjerni rizik američkim operacijama civilnog zrakoplovstva."


11:27

Von der Leyen pozvala na prekid vatre i nastavak dijaloga na Bliskom istoku

Evropska komisija pozvala je u srijedu na trenutni prekid korištenja vojne sile u bliskoistočnom sukobu između Irana i Sjedinjenih Drava, tražeći napore na ponovnom pokretanju dijaloga.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u obraćanju novinarima uoči odlaska u London da će raspravljati o situaciji na Bliskom istoku s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

- S korištenjem oružja mora se prestati odmah kako bi se otvorio prostor za dijalog – izjavila je ona nakon sastanka s evropskim komesarima.

- Pozivamo strane da učine sve što je u njihovoj moći da ponovo pokrenu razgovore. Nikada ne može biti dovoljno dijaloga. Uspostavili smo odnose s brojnim akterima u regiji i van nje kako bi ublažili napetosti – kazala je čelnica Evropske komisije, prenosi Reuters.



11:26

Pence izvjestio vodeće Demokrate u Kongresu o iranskim napadima

Američki potpredsjednik Mike Pence izvjestio je vodeće Demokrate u Kongresu o iranskim raketnim napadima na baze u Iraku u kojima se nalaze američke snage.

Savjetnici predsjedavajuće Zastupničkog doma Nancy Pelosi i čelnika senatske manjine Chucka Schumera potvrdili su da su poslanici razgovarali s potpredsjednikom putem telefona.

Schumerov portparol Justin Goodman izjavio je da njujorški Demokrata pomno prati situaciju i da se moli za sigurnost vojnika i ostalog osoblja oružanih snaga.



Portparol Pelosi,  Drew Hammill, objavio je u tweetu da je predsjedavajuća odgovorila na telefonski poziv Pencea nekoliko momenata nakon što je predsjedavala sjednicom Doma.

Katie Waldman, glasnogovornica potpredsjednika, izjavila je da je Pence u kontinuiranom kontaktu s kongresnim čelništvom po direktivi predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Associated Press.

11:05

Ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarif: Napadi su bili "zakonita samoodbrana"

Raketni napadi na američke baze u Iraku bili su "zakonita samoodbrana", izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Javad Zarif.

On je rekao da procjena Washingtona u vezi sa odmazdom ne bi trebalo da bude zasnovana na "iluzijama".

"Naš postupak bio je zakonita samoodbrana, a SAD bi trebalo da izbjegavaju procjenjivanje toga na osnovu iluzija", istakao je Zarif.



Iran je noćas izvršio raketni napad na vojne baze u Iraku kojima upravlja američka vojska.

Iz Teherana je saopćeno da su napadi izvršeni kao odmazda za ubistvo iranskog generala Qaseema Soleimanija, koji je ubijen u napadu američkog drona na Međunarodni aerodrom u Bagdadu u petak, 3. januara.

11:02


Berze doživjele pad nakon iranskih napada

Azijske berze su pale u srijedu, dok su cijene nafte i zlata skočile nakon iranskog raketnog napada na američke vojne baze u Iraku, što je raspirilo strah od izbijanja šireg sukoba na Bliskom istoku, prenose Vijesti.ba.

Procjenjuje se da će evropske berze akcija biti otvorene u padu, budući da je na tržištima futuresa panevropski indeks Euro Stoxx 50 oslabio za 0,77 posto, njemački DAX za 0,91 a londonski FTSE za 0,45 procenata, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Iranski raketni napadi na američku zračnu bazu Ain Al-Asad i još jednu u Erbilu, u Iraku, uslijedili su nekoliko sati nakon ukopa iranskog komandanta, koji je ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom na aerodrom u Bagdadu, što je usijalo tenzije u regiji.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI (bez Japana) potonuo je za 0,72 posto, nakon što tokom dana pao za više od jednog procenta.

Indeks najlikvidnijih kineskih akcija, CSI300, izgubio je 1,18 posto vrijednosti.



Japanski Nikkei je zabilježio minus od 1,57 procenata, smanjivši prethodne gubitke od preko 2,0 posto, dok su se australijske akcije oporavile od pada od preko 1,0 posto, zaključivši trgovanje s minusom od 0,13 procenata.

Američki indeks e-mini futuresa S&P500, koji se prvobitno survao za gotovo 1,7 posto, ostao je na negativnoj teritoriji, ali sa znatno manjim gubitkom od 0,38 posto.

Jen, koji je dostigao na jutarnjem trgovanju najviši nivo prema dolaru od oktobra, kasnije tokom dana je splasnuo.

Američka valuta se na zatvaranju trgovala prema jenu u padu za 0,11 posto, na 108,30 jena.

Euro je zabilježio minimalnu negativnu korekciju prema dolaru od 0,03 procenta, na 1,1147 dolara, a dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute u odnosu na korpu šest rivalski valuta, oslabio je za 0,06 posto, na 96,949 poena.

Na robnim tržištima je sjevernomorska nafta "brent", koja važi za cjenovnu referencu na globalnom tržištu "crnog zlata", ojačala u prvim satima posle iranskih udara na američke zračnu baze na iznad 70 dolara po barelu, što je najviši nivo od sredine septembra.

Cijena "brenta" je na zatvaranju trgovanja iznosila 69,01 dolara po barelu, što je dobitak od 1,08 procenata, dok je američka "laka" nafta WTI ojačala za 0,96 posto, na 63,30 dolara za barel.

Cijena zlata se, također, spustila ispod ključne psihološke granice, pošto su ublažena početna strahovanja od izbijanja šireg sukoba.

Nakon što je dostigao nivo od preko 1.600 dolara po unci, ovaj plemeniti metal se kasnije trgovao na spot tržištu po cijeni od 1.594,33 dolara za uncu, višoj za 1,30 procenata u odnosu na utorak.

Akcije na Wall Streetu su u utorak blago pale, uslijed zabrinutosti zbog američko-iranskih tenzija.

Industrijski indeks Dow Jones je potonuo za 0,42 posto, S&P 500 je skliznuo za 0,28 procenata, a Nasdaq Composite za 0,03 posto.


10.58

Pripadnici Oružanih snaga BiH nisu prisutni u Iraku

Bosna i Hercegovina nema pripadnika oružanih snaga u Iraku.

- U misiji podrške miru u Iraku, pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH bili su prisutni od 2005. do 2008. godine, sa jedinicom za uništavanje NUS-a (neeksplodiranih ubojitih sredstava) - navodi se u saopćenu iz Ministarstva odbrane BiH.



 
10.53

Brisel pozvao na prekid upotrebe oružja

Evropska komisija pozvala je danas na momentalni prekid upotrebe oružja na Bliskom istoku te na obnavljanje dijaloga između SAD i Irana.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) izjavila je na konferenciji za novinare prije polaska u London da će razgovarati o ovoj situaciji s britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnsonom).



- Upotreba oružja mora odmah prestati kako bi se dalo prostora dijalogu - kazala je ona.

Kako tvrdi, EU je uspostavila odnose s mnogim stranama u tom regionu i šire radi deeskalacije situacije.


10.50

U Iranu sahranjen general Qassem Soleimani

Posmrtni ostaci ubijenog iranskog generala Qassema Soleimanija sahranjeni su u srijedu u zoru u njegovom rodnom gradu Kermanu, na jugoistoku Irana, objavili su iranski mediji, prenose Vijesti.ba.

Komandant jedinice Quds, elitnog odreda Revolucionarne garde Irana, ubijen je u petak, u zračnom napadu koji su američke snage izvele u neposrednoj blizini aerodroma u Bagdadu.

U tom napadu ubijeni su i jedan od čelnika iračke šiitske grupe Hashd al-Shaabi Abu Mahdi al-Muhandis i još osam osoba.



Dženaza je bila planirana za utorak, ali je odgođena zbog meteža, koja je izazvan dolaskom velikog broja Iranaca u Kerman, u kojem su istaknute crvene zastave, koje simbolično znače da dženaza treba sačekati osvetu, prenijela je Anadolija.

Posmrtni ostaci Soleimanija ukopani su nakon raketnih napada koje su iranske snage rano u srijedu ujutro izvele na američke vojne baze u Iraku.

Iranski vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei prošle godine je odlikovao Soleimanija najvišim državnim ordenom, a nakon ubistva generala je zaprijetio SAD-u teškom osvetom.



10.40

Iran prijeti napadima na Izrael i Dubai

Iran je zaprijetio da će bombardovati Izrael i Dubai ukoliko se SAD osvete za iranski raketni napad na dvije baze s američkim vojnicima u Iraku.

„Upozoravamo sve američke saveznike koji su dali baze njihovoj terorističkoj vojsci, da će se na meti naći svaka teritorija koja posluži kao početna tačka za agresivne akte protiv Irana", saopštila je Iranska nacionalna garda.

Također, zaprijetila je da će bombardovati grad Haifu u Izraelu i Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi Daily Mail.


10.34


Pentagon potvrdio napad Irana na američke ciljeve u Iraku

Pomoćnik ministra odbrane SAD-a za odnose sa javnošću Jonathan Hoffman izjavio je danas da je 7. januara oko 17.30 sati po istočnoameričkom vremenu Iran lansirao više od 12 balističkih projektila na Američku vojsku i koalicijske snage u Iraku.

- Jasno je da su te rakete lansirane iz Irana i usmjerene na najmanje dvije iračke vojne baze u kojima je smješteno američko i koalicijsko vojno osoblje u Al-Assadu i Irbilu. U toku su inicijalne procjene štete uzrokovane napadom - naveo je Hoffman.



Dodao je da je Ministarstvo odbrane SAD-a posljednjih dana kao odgovor na iranske prijetnje i akcije, poduzelo sve odgovarajuće mjere kako bi zaštitilo svoje osoblje i partnere, kao i da su te baze bile u velikoj pripravnosti zbog indicija da je iranski režim planirao napasti američke snage i interese u regiji.

- Dok razmatramo situaciju i svoj odgovor, poduzet ćemo sve potrebne mjere zaštite i odbrane američkog osoblja, partnera i saveznika u regiji. Zbog dinamične prirode situacije, nastavit ćemo pružati nove informacije čim one postanu dostupne - izjavio je Hoffman, saopćeno je iz Ministarstva odbrane SAD-a.


10.18


Slovenija donijela odluku o povlačenju vojnika iz Iraka

Ministarstvo odbrane Slovenije objavilo je kako će Slovenija povući svoje vojnike koji se nalaze u Iraku.

Šest slovenačkih vojnika nalazi se u sastavu koalicijskih snaga u Iraku gdje učestvuju u obuci iračkih vojnika.

Oni će, kako je objavilo ministarstvo odbrane Slovenije, biti izvučeni iz Iraka zajedno s njemačkim vojnicima.

"Izvlačenje će biti izvedeno zajedno s evakuacijom njemačkih vojnika koji se tamo nalaze u istoj misiji. O odluci o povlačenju obaviješteni su predsjednik države Borut Pahor i ministar obrane Karl Erjavec koji su se rano ujutro o stanju u Iraku konzultirali u ministarstvu odbrane i preko video konferencije razgovarali sa slovenskim vojnicima u Erbilu", saopšteno je iz ministarstva odbrane Slovenije.

Navodi se i kako niko od slovenskih vojnika nije povrijeđen.

"O povlačenju snaga iz Iraka obaviješten je i predsjednik vlade Marjan Šarec, a svi pripadnici slovenske vojske u vrijeme napada na zračnu bazu bili su u skloništu, nisu povrijeđeni i dobro se osjećaju", saopšteno je iz slovenskog ministarstva obrane.

Ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je u vezi sa zaoštravanjem situacije u Iraku da sve strane poziva na smanjivanje napetosti te dodao da će učestvovati na vanrednom ministarskom sastanku članica EU-a u petak na kojemu će članice uskladiti svoje djelovanje.


09.40


Svjetski zvaničnici pozivaju SAD i Iran na smirivanje situacije

Vlade mnogih zemalja pozvale su na smirivanje situacije nakon sto je Iran noćas ispalio rakete na američke vojne baze u susjednom Iraku.

Japan je pozvao sve strane da preduzmu sve mjere u nastojanju da se tenzije spuste. Očekuje se da premijer Shinzo Abe otkaže posjetu Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu predstojećeg vikenda.

Japan će u Zaljev poslati ratne brodove kako bi čuvali japanska plovila i tankere koji se kreću tom regijom.

Nakon napada, australski premijer Scott Morrison rekao je da su vojnici te zemlje, kojih je oko 300, i diplomatsko osoblje u Iraku sigurni.

Filipini su naredili svojim državljanima da napuste Irak, objavio je ministar vanjskih poslova te zemlje.

Prema tom ministarstvu, u Iraku radi oko 1.600 državljana Filipina, a više od polovine je u kurdskoj regiji na sjeveru zemlje, dok su ostali smješteni u američke i druge objekte u Baghdadu.

Brodu obalne straže koji su Filipini kupili od Francuske, a koji je na putu ka Pacifiku, naređeno je da krene ka Omanu i Dubaiju kako bi pomogao filipinskim državljanima koji žele otići.

Pakistan je objavio saopštenje u kojem je savjetovao svojim državljanima koji planiraju putovati u Irak da preduzmu „maksimalne mjere opreza“, dok je Indija svojim preporučila da do daljnjeg ne putuju u tu zemlju.

Novozelandski premijer Winston Peters izrazio je zabrinutost zbog eskalacije neprijateljstva između Irana i SAD-a.

“Sada je vrijeme za suzdržavanje i deeskalaciju. Mora se vratiti diplomatija“, rekao je Peters, koji je dodao da je osoblje iz njegove zemlje sigurno.

U Iraku se nalazi pedeset vojnika sa Novog Zelanda.


09.15


Hamnei: Udarili smo ih direktno u glavu!

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei obratio se javnosti nakon raketnih napada koje je Iran noćas izveo na američke vojne baze u Iraku, prenose Vijesti.ba.

"Sinoć smo ih udarili direktno u lice", rekao je Hamnei velikom broju okupljenih pristalica.

Dok je vrhovni iranski vođa govorio okupljena masa je uzvikivala "smrt Americi".

Hamnei je u svom govoru poručio da "kada je riječ o sukobu ove dvije zemlje, vojna akcija poput ove nije dovoljna".

"Ono što je važno je da prisutnosti Amerike dođe kraj", poručio je on.



Podsjećamo, Iran je noćaš balističkim projektilima napao dvije baze u kojima se nalaze američke snage u Iraku.

Iako je iranska državna televizija objavila da je poginulo 80 "američkih terorista", CNN javlja da nema žrtava.
Najmanje 10 balističkih raketa pogodilo je bazu Al Asad, a najmanje dvije balističke rakete pogodile su Erbil, javio je CNN.

Vojni vrh nekih zemalja koje čine koalicione snage u Iraku poput Danske, Norveške, te samog Iraka, objavio je da niko od njihovih vojnika nije povrijeđen.


08.52


Iranci tvrde da ima 80 poginulih, SAD da nema žrtava

Iranski izvori tvrde da je najmanje 80 američkih vojnika ubijeno u napadu kojeg je Iranska revolucionarna garda izvela balističkim projektilima na zračnu bazu Ain Al-Asad u kojoj su u iračkom Anbaru smješteni vojnici Sjedinjenih Američkih Država.

Pozivajući se na izvore pri Revolucionarnoj gardi, Iranska državna televizija javlja da su rakete pogodile ključne tačke unutar baze i da je život izgubilo najmanje 80 američkih vojnika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Isti izvor također tvrdi da je više američkih bespilotnih letjelica, helikoptera i vojne opreme uništeno ili u većoj mjeri oštećeno u napadu.

Iz Irana tvrde da su ukupno 104 američka položaja u dometu iranskih snaga i da će biti meta napada ukoliko SAD poduzme novi napad.



S druge strane, kanal Press TV, koji pod okriljem Iranske državne televizije emitira program na engleskom jeziku, nije mogao potvrditi navode o 80 ubijenih američkih vojnika.

Neimenovani američki zvaničnik je za televiziju CNN negirao iranske tvrdnje o pogibiji američkih vojnika u napadu u Iraku.

Taj izvor tvrdi da su vojnici upozoreni na mogućnost napada i da su se blagovremeno povukli u skloništa.

Američki predsjednik Donald Trump uskoro bi se trebao obratiti naciji, a na Twitteru je poručio da je sve uredu i da se analiziraju posljedice napada. On je naveo da su mete iranskih balističkih napada bile dvije američke vojne baze u Iraku.


8.40

Dramatičan snimak: Trenutak udara iranskih raketa na vojnu bazu SAD

Iranska državna televizija objavila je snimke za koje tvrdi da prikazuju trenutak kada su Iranci napali zračnu bazu u Iraku u kojoj su smješteni američki vojnici.

- Dolazi, dolazi... Treća dolazi - čuje se na dramatičnom snimku, za koji se vjeruje da prikazuje trenutak raketiranja iračke zračne baze Ain-Asad.

Glasovi uznemirenih ljudi čuju se na kratkom videozapisu koji su objavili neki od vodećih svjetskih medija, a snimak prikazuje i nekoliko bljeskova koji dolaze iz daljine u kojoj je smještena ova baza, prenosi Avaz.

Nakon bljeskova, uslijedio je i zvučni udar od eksplozije.

Iranski Fars News objavio je snimku iranskog napada baze al Asad u Iraku.



Objavljene su i prve fotografije iranskih raketa koje su pogodile američke baze u Iraku.

Podsjetimo, Iran je lansirao više od 12 balističkih projektila usmjerenih protiv američkih i koalicijskih snaga u Iraku.


08.34

Nije povrijeđen nijedan danski, norveški i irački vojnik

“Nijedan norveški vojnik nije ranjen niti poginuo u napadu na bazu Al-Asad”, rekao je glasnogovornik norveške vojske agenciji Reuters.

Norveška u toj bazi ima gotovo 70 vojnika, rekao je Brynjar Stordal.

Danske oružane snage su na Twitteru objavile da niko od njihovih vojnika nije ranjen niti poginuo u raketnom napadu na zračnu bazu Al-Asad.

Danska ima gotovo 130 vojnika u bazi u okviru međunarodne koalicije za borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Nekoliko zemalja članica koalicije već je povuklo svoje vojnike iz straha od novih raketnih napada.

Od kraja novembra zabilježeno je petnaestak takvih napada na baze u kojima su stacionirani vojnici koalicije.


08.30

Iran: U slučaju odgovora SAD, uslijediće još snažniji udari

Iranska revolucionarna garda je saopćila da je raketirala američke vojne baze u Iraku te da će u slučaju odgovora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uslijediti još snažniji udari.

Prema saopćenju Iranske revolucionarne garde, američka zračna baza Ajn al Assad napadnuta je sa više desetina projektila zemlja-zemlja, prenosi  Anadolu Agency (AA).

Iranska revolucionarna garda je navela da će u slučaju američkog odgovora uslijediti još žešći udari.

"U svakom slučaju na meti će biti izvori agresije na Iran. Cionistički režim ne držimo odvojenim od zločinačkog američkog režima", navedeno je u saopćenju uz preporuku Washingtonu da opozove trupe sa Bliskog istoka.



I Pentagon je saopćio da je Iran američke vojne baze u Iraku napao sa više od 12 balističkih projektila.

Načelnik štaba  iranskih oružanih snaga general-pukovnik  Mohammad Baqeri rekao je u srijedu da će odgovor Irana na bilo kakvu novi potez  SAD-a biti jači i razorniji, prenosi IRNA.

Baqeri je to rekao  govoreći o operaciji reciprociteta Iranskerevolucionarne garde koja je izvedena rano u srijedu i ciljala je  američku zračnu bazu Ain al-Assad u provinciji Anbar na zapadu Iraka kao odgovor na američko atentat 3. januara na generala  Qasema Soleimanija.


08.28


U Bijeloj kući počeo sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham u vezi s napadom na američke baze u Iraku kazala je kako je predsjednik SAD-a Donald Trump obaviješten i da pomno prati situaciju.

Grisham je uputila saopćenje nakon što su se pojavile informacije o raketnim napadima Irana na američku bazu u Iraku.

"Svjesni smo vijesti o napadima na američke baze u Iraku. Predsjednik je upoznat s tim, pomno prati situaciju i u kontaktu je s timom za nacionalnu sigurnost", rekla je Grisham, Anadolu Agency (AA).

U Bijeloj kući je, odmah nakon pomenutih napada u Iraku, počeo sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.



Pored potpredsjednika Mikea Pencea i ministra vanjskih poslova Mikea Pompea, u Bijelu kuću je došao i ministar odbrane Mark Esper, javljaju američki mediji.

Penceov ured je saopćio kako je o ovom pitanju obaviješten i Kongres.

Iranska revolucionarna garda saopćlla je kako je u okviru "operacije osvete" za ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija s desetinama balističkih raketa gađana zračna baza Ayn al-Asad u Iraku.

Pentagon je saopćio kako je na baze Ayn Al-Asad i Erbil, u kojima su pozicionirani američki vojnici, Iran lansirao više od 12 raketa i da nastoje utvrditi razmjere štete.


08:21

Trump o napadu u Iraku: Sve je uredu!

Najmanje je devet raketa palo je nočas na zračnu bazu Ain al Assad, u pustinjskom kraju na zapadu Iraka, u kojoj su stacionirani američki vojnici, rekao je za France Presse sigurnosni izvor a iranska televizija je objavila da je napad odgovor na ubojstvo generala Sulejmanija.

Iranski Čuvari revolucije "potvrđuju da su (tu) bazu u Iraku pogodili s desetak raketa" i najavljuju "još snažniji odgovor" u slučaju američkog protunapada, objavio je na Twitteru PressTV, iranska informativna mreža na engleskom jeziku, prenosi HRT.



Američki predsjednik Donald Trump je obaviješten o napadu na američke objekte u Iraku i "pomno" prati situaciju, priopćila je Bijela kuća, nakon čega se Trump oglasio na Twitteru. "Sve je u redu! Iranci su raketirali dvije američke baze u Iraku. Procjenjujemo stanje. Za sada je sve u redu. Imamo uvjerljivo najmoćniju i najopremljeniju vojsku u svijetu. Obratit ću vam se ujutro", najavio je.  


08:03

Iran balističkim raketama napao američke baze u Iraku

Američke zračne baze u Iraku napadnute su balističkim projektilima.

Dvije su baze u kojima se nalaze američke trupe napadnute s više od 12 projektila, potvrdio je Pentagon.

Najmanje 10 balističkih raketa pogodilo je bazu Al Asad, a najmanje dvije balističke rakete pogodile su Erbil, javlja CNN.

Iranska državna televizija poručila je da je riječ o odmazdi za ubojstvo generala Kasema Sulejmanija. Državna televizija je navela da su baze pogođene raketama zemlja-zemlja.

Iranska agencija Fars objavila je snimku na kojoj se iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obraća većem broju ljudi i govori kako SAD može nauditi Iranu, ali da će sam sebi nauditi puno više.

Ista je agencija objavila snimku za koju tvrdi da prikazuje balističke rakete ispaljene na američku bazu. Tu je snimku prikazala i iranska državna televizija.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo