8°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

07.01.2020 / 20:00 Komentari - Komentar za Vijesti.ba

Kajošević: Na sceni je "igranje rata" između Crne Gore i Srbije

Kajošević: Na sceni je "igranje rata" između Crne Gore i Srbije
Foto: Vijesti.ba
Aktuelna medijska prepucavanja zvaničnog Beograda i Podgorice, nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, samo su nastavak višegodišnje prakse naizmjeničnog "igranja rata" i regionalne saradnje koja donosi političku korist za obje strane.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba kolumnista podgoričkih Vijesti Samir Kajošević.

I pored žestoke retorike koju povremeno imaju zvaničnici ovih dviju država, Kajošević ističe da oni na međunarodnim skupovima ustvari pokazuju koliko su u bliskim odnosima.

- Đukanović i Vučić hvale se kako na takvim skupovima razmjenjuju mišljenja o situaciji u regionu - navodi Kajošević.

Uzburkane strasti i atmosferu dodatno je podgrijao i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, pozivom Crnogorcima u Srbiji da se izjasne o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, uz upozorenje onima koji podržavaju vlast u Crnoj Gori, da će se preispitati da li treba da zadrže srbijansko državljanstvo.

- I sam Dačić, kojem ovo nije prva oštra izjava o crnogorskom vlastima, redovan je gost na skupovima koje Vlada organizuje u Crnoj Gori - govori naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, aktuelnu situaciju treba posmatrati kao uvod u izbore koji su planirani ove godine u Crnoj Gori i Srbiji.

- U situaciji kada se biračima ne mogu ponuditi nove investicije, bolji život ili reforme, uvijek se politički isplati tražiti neprijatelje i plašiti građane nemirima. Praksa je pokazala da to učvršćuje biračko tijelo vlasti, dok su ostali birači manje skloni promjenama zbog straha od destabilizacije - naglašava Kajošević.

Uostalom, dodaje, Demokratska partija socijalista je od parlamentarnih izbora 2016. godine kampanju za predsjedničke i lokalne izbore zasnivala na priči o "stranim plaćenicima" iz opozicije i ugroženosti države.

- Trenutne tenzije sa Srbijom će im ponovo pomoći u tome. S druge strane, Vučić će politički profitirati održavanjem slike predsjednika koji brine za svoje sunarodnike u regionu, iako to u praksi ne čini - zaključuje Kajošević u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo