15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

07.01.2020 / 15:13 Politika - Odvojene pressice

Nastavljena drama oko pečata u KS: Upitna sjednica

Nastavljena drama oko pečata u KS: Upitna sjednica
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić i članovi Kolegija SKS održali su konferenciju za medije, a nakon sjednice Kolegija Skupštine KS.

Kako je kazala, razgovorano je o "spornoj odluci o imenovanju" Mirze Čelika za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

"Donijeli smo odluku da je ugrožen vitalni nacionalni interes Hrvata. Meni nije drago što je došlo do ove situacije da moramo potegnuti vitalni nacionalni interes", kazala je Kristić, te dodala:

"Ja ne želim živjeti u ovakvom Sarajevu gdje se ugrožava vitalni nacionalni interes Hrvata. Jutros u 10 sati kolega Čelik je htio nasilnim putem ući u kancelariju predsjedavjaućeg".

"Pečat je tu, on je u Skupštini. On nije nestao. Zamislite da smo ovim ljudima koji se lažno predstavljajudali pečat Kantona Sarajevo. Ustav mi nalaže da štitim procuderu i ja ću ih štitit. Obavezni smo po zahtjevu zaštiti procedure. Sakrio sam pečat od bande koj je pokušala upotrijebiti ono što im ne pripada'', rekao je dopredsjedavajući Elmedin Konaković.

Odgovarajući na pitanje novinara gdje je pečat, Mirza Čelik (SDA) kazao je da je, najvjerovatnije, u zgradi Kantona, ali da je to pitanje za policiju i Tužilaštvo.

-    Sekretar Skupštine KS i šefica kabineta predsjedavajućeg su podnijele prijave. Ako dobijemo pečat, sutra će biti sjednice, ako ne - neće. Nakon mog imenovanja u rukovodstvo Skupštine, Konaković je sada samo zastupnik. Niti jedan zakon ne predviđa da se bilo ko od zastupnika stara o pečatu – rekao je Čelik.

Dodao je da im je cilj bio, kada su zakazali sjednicu, da se uvede pravna sigurnost za građane.

Pozivali su premijera i ministre da dođu da usvoje akte.

-    Vezano za izjavu da smo htjeli nasilno ući u službene prostorije, želio bih da razjasnim. Sekretar je istjeran na jedan grub način iz kabineta predsjedavjućeg, i to tek kada smo došli. Konaković i još neki zastupnici su to uradili - rekao je Čelik.

Kaže da je lično uputio dopis da se izvrši primopredaja, ali da je dopredsjedavajuća Danijela Krstić to odbila.

-    Zbog toga smo napravili još jedan dopis, da ćemo, uz komisiju koja je formirana, izvršiti primopredaju jutros u deset. Službena zabilješka komisije od jutros kaže da nije dozvoljeno da se izvrši primopredaja i popis materijala. Njima je zasmetalo i što sam poslao da se objavi novogodišnja čestitka na službenoj stranici. Ja ću i danas poslati čestitku svim građanima koji slave Božić, a onima kojima smetaju čestitke neka se zapitaju trebaju li tu sjediti – zaključio je Čelik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo