1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -2°C

06.01.2020 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Marić: Milanovićev odnos prema BiH bit će znatno pozitivniji

Marić: Milanovićev odnos prema BiH bit će znatno pozitivniji
Ivana Marić / Vijesti.ba
Politička analitičarka Ivana Marić komentirala je za Vijesti.ba predsjedničke izbore u Hrvatskoj na kojima je socijaldemokratski kandidat Zoran Milanović ostvario pobjedu protiv aktuelne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ).

„Ankete koje su provodili mnogi mediji u Hrvatskoj kratko pred izbore su nedvojbeno pokazivale prednost Milanovića nad Grabar-Kitarović. Blagu prednost Milanovića je najavljivala i većina analitičara iz Hrvatske tako da njegov izbor nije bio iznenađenje za hrvatsku javnost“, kaže Marić.

Ona priznaje da se nije baš nadala pobjedi Zorana Milanovića.

„Ushićenje s kojim je javnost u Bosni i Hercegovini dočekala izbor Milanovića, pokazuje da je ovdašnja javnost računala s ponovnim izborom Grabar-Kitarović. Iskrena da budem, ni ja se nisam nadala Milanovićevoj pobjedi jer smo u BiH navikli da građani najviše glasova daju populistima bez rezultata, kao što je Grabar-Kitarović“, smatra ova politička analitičarka.

Ona dodaje da je mnogo faktora koji su utjecali na Milanovićevu pobjedu ili je preciznije reći poraz Grabar-Kitarović jer je Milanović pobijedio ne toliko glasovima „za“ njega, koliko glasovima „protiv“ Grabar-Kitarović.

„Milanović je neuporedivo kvalitetniji političar od Grabar-Kitarović ali kroz svoju političku karijeru nije stekao veliku podršku građana. Izbornoj pobjedi Milanovića u velikoj mjeri je doprinijela i Grabar-Kitarović svojim neprimjerenim ponašanjem i nesmotrenim izjavama tokom pet godina mandata zbog čega su mnogi birači glasali protiv nje“, kaže ona.

Ivana Marić smatra da su na konačan ishod izbora utjecali i glasovi za Miroslava Škoru, koji je u prvom krugu izbora osvojio oko 25 postoglasova, koji su inače glasači desne političke orijentacije.

„Škoro je svojim biračima posredno poručio da ponište listić dodajući broj 3, što su mnogi i učinili o čemu svjedoči povećan broj nevažećih listića. Najbolji opis aktuelne situacije oslikava šala koju sam pročitala, a koja kaže da je dobra vijest za Hrvate da Grabar-Kitarović više nije predsjednica, ali da je loša vijest da je Milanović sada predsjednik“, kaže Marić.

Marić je mišljenja kako će HDZ sigurno imati određene diskusije i premetanja zbog poraza Grabar-Kitarović.

„Ovim izbornim porazom na vidjelo će izašli svi problemi koje godinama guraju pod tepih, a koji bi ostali pod tepihom da je Grabar-Kitarović pobijedila. Ovo je upozoravajući znak za HDZ Hrvatske čija će politička sudbina ovisiti o njihovoj reakciji na ovo upozorenje“, ističe Marić.

Kada je u pitanju HDZ BiH, ona je mišljenja da se poraz Kolinde Grabar-Kitarović neće previše odraziti na Čovićevu stranku.

„HDZ BiH, na čelu sa Čovićem je pred izbore birače u BiH otvoreno pozivao da glasaju za Grabar-Kitarović i uradili su sve što je bilo u njihovoj moći da što veći broj birača izađe na izbore. Međutim, poraz Grabar-Kitarović se neće negativno odraziti na HDZ BiH. Jedino što su pobjedom Milanovića izgubili je redovna, beskorisna, populistička podrška Grabar-Kitarović koju u toj mjeri neće dobiti od Milanovića. Podrška Hrvatske Hrvatima u BiH će s druge strane sigurno ostati nepromijenjena“, kaže Marić.

Ona smatra da će se odlaskomKolinde Grabar-Kitarović s čela Hrvatske promijeniti i odnos Hrvatske prema BiH.

„Grabar-Kitarović je za pet godina svog mandata iznosila neistine o Bosni i Hercegovini, miješala se u unutarnja pitanja BiH, o BiH razgovarala sa državnicima drugih država, te nepotrebno podizala nacionalne tenzije čime je pokazivala nepoštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine“, podsjeća ona.

Iako su predizborne izjave Milanovića o Bosni i Hercegovini bile slične njenim izjavama, Ivana Marić vjeruje da će njegov odnos prema BiH biti znatno drugačiji i pozitivniji za građane Bosne i Hercegovine.

„Milanović je dovoljno obrazovan i iskusan političar da mu podizanje nacionalnih tenzija i uplitanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine neće biti glavni način pridobijanja pažnje i podrške javnosti, kao što je to bio slučaj sa njegovom prethodnicom“, zaključila je Ivana Marić u razgovoru za Vijesti.ba.

H.LJ.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo