5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

06.01.2020 / 18:16 Politika - Zaokret!?

Članovi Predsjedništva BiH otkrili šta očekuju od Milanovića

Članovi Predsjedništva BiH otkrili šta očekuju od Milanovića
Foto: Vijesti.ba
Članovi Predsjedništva BiH čestitali su Zoranu Milanoviću na izbornoj pobjedi na predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj. U čestitkama su iznijeli svoja očekivanja, te pozvali na saradnju.

U sve tri čestitke primjetno je da se od Zorana Milanovića očekuje zaokret u politici prema BiH te deblokiranje zastoja koji je nastao za vrijeme mandata Kolinde Grabar-Kitarović.

- U osvit preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom, građani Republike Hrvatske i države Bosne i Hercegovine očekuju inteziviranje saradnje između dvije prijateljske države.  U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine imate pouzdane partnere za unaprijeđenje bilateralnih odnosa. Građanima Republike Hrvatske također čestitam izbor novog Predsjednika. Iskreno želim da Zoran nađe novi put i snagu da bude drugačiji od svega do sada, svima je takav potreban, naveo je između ostalog predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je nadu da će Milanović opravdati ukazano povjerenje svojih birača, “među kojima je i veliki broj Srba koji su glasali za Vas, te da će u predstojećem mandatnom periodu biti predsjednik svih građana Hrvatske i raditi na unapređenju položaja i statusa srpskog naroda u Hrvatskoj“.

-  Očekujem da ćemo uskoro, nakon zvaničnog preuzimanja funkcije predsjednika Hrvatske, uz međusobno uvažavanje i poštovanje, unaprijediti naše odnose, te intenzivirati saradnju i dijalog o mnogim otvorenim pitanjima koja su od obostranog interesa i za dobrobit svih građana - naglasio je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović naveo je da su građani Hrvatske odlučili da će Milanović u narednih pet godina biti predsjednik Republike Hrvatske i da tu njihovu odluku duboko poštuje.

- Očekujem da u skorom vremenu, odmah po Vašem preuzimanju funkcije, počnemo raditi na popravljanju odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Važnost dobrih odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske nadilazi sva neriješena otvorena pitanja između naših država. Stoga, smatram potrebnim da u otvorenom dijalogu što prije počnemo rješavati sva pitanja koja su u proteklom periodu opterećivala odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, i u meni lično, imat ćete partnera za iskren dijalog, na bazi punog međusobnog uvažavanja, naveo je Džaferović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo