2°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

06.01.2020 / 16:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Kukić: Izbor Milanovića uvod u promjene i poruka Čoviću

Kukić: Izbor Milanovića uvod u promjene i poruka Čoviću
Slavo Kukić / Vijesti.ba
Ishod predsjedničkih izbora u Hrvatskoj trebao bi biti opomena i lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću da nema nepobjedivih, kaže politički analitičar i sveučilišni profesor Slavo Kukić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Kukić ističe da poraz Kolinde Grabar-Kitarović od Zorana Milanovića nije neočekivan, jer su sve predizborne ankete davale prednost novom predsjedniku.

Čović se prekartao
 
- A, ruku na srce, i predizborna sučeljavanja su išla na njegovu stranu. No, poraz gospođe Grabar-Kitarović govori u prilog tezi da Hrvatska postaje zemlja s trendovima uobičajenim za zapadne demokracije - da se stranke na vlasti smjenjuju, da birači nakon jednog, eventualno dva izborna ciklusa, traže promjenu. I ta promjena je, poprilično sam uvjeren, rezultatom predsjedničkih izbora najavljena i u Hrvatskoj, na izborima koji bi se trebali održati ove godine - rekao nam je Kukić.
 
Želi vjerovati, navodi, da će izbor Milanovića značiti novo otopljavanje u odnosima između Hrvatske i BiH.

- I da, što se odnosa prema BiH tiče, greške koje je činio u premijerskom mandatu, a koje su bile izravan vjetar u leđa Čoviću i HDZ-u BiH, Milanović neće ponoviti i na mjestu prvog čovjeka Hrvatske. Na to upućuje i njegova izjava u predizbornom sučeljavanju da će razgovarati sa svima, sa prvim susjedima posebice, ali i reakcija jednog od članova njegova izbornog stožera u momentu kada su obznanjene izlazne ankete - da se Čović, svojim vrlo agresivnim svrstavanjem, a mogao se proslaviti, prekartao - ističe Kukić.

To bi onda, dodaje profesor, trebalo značiti da bi odnos prema njemu mogao biti drugačiji nego prije četiri-pet godina.

- Uz sve to, međutim, neće biti na odmet i malo opreza. Na to, uostalom, upozoravaju i neke od izjava mu iz vremena predizborne kampanje - one o islamskom ekstremizmu, o legitimitetu Komšićeva izbora... Doduše, izrečeno u vremenu predizborne borbe za glasove ne treba uvijek uzimati zdravo za gotovo. I ne treba u njima tražiti po automatizmu formulu po kojoj će se izabrani dužnosnik ponašati u budućnosti - govori Kukić.

Stoga bi, dodaje, za ocjenu Milanovićevog odnosa prema BiH radije sačekao prve njegove izjave nakon preuzimanja funkcije predsjednika.

- Jer, iz njih će biti jasna i pozicija koju će graditi u odnosima prema BiH kao suverenoj zemlji - i njezinu pravu da u svim sferama života razvija rješenja za koja smatra da su i najprihvatljivija i najoptimalnija - dodaje Kukić.

Dvije nepomirljive struje HDZ-a

U jednoj od TV sučeljavanja s Milanovićem, Grabar-Kitarović rekla je da, dok je Željka Komšića u Predsjedništvu BiH, ona nema partnera za razgovore na tom visokom nivou. Kukić je mišljenja da je tom izjavom Grabar-Kitarović samo potvrdila da joj suverenitet BiH znači koliko i lanjski snijeg. I da je sva priča o interesu Hrvatske za ubrzanje evropskoga puta BiH najobičnija floskula.

- Jer, ako na mjestu člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata nisu oni koje bi ona tamo rado vidjela, ona takvo Predsjedništvo ne smatra partnerom u međudržavnim razgovorima. Drugim riječima, ona smatra da Hrvatska ima pravo na poziciju tutora u odnosu na BiH kao međunarodno priznatu zemlju - i da se odnosi među njima mogu razvijati samo ukoliko je zajamčena i ta, dakle, pozicija tutora - naglašava Kukić.

Takav odnos se, uz sve problematično što se moglo čuti, nastavlja naš sagovornik, ne bi mogao naslutiti iz poruka koje je u javni prostor u predizbornoj kampanji slao novi hrvatski predsjednik.

- Dapače, rekao je da će razgovarati sa svima, da su mu odnosi sa susjedima najvažniji itd. Sukladno tome, imam pravo očekivati da će Milanović vrlo brzo nakon inauguracije upriličiti prve razgovore s Predsjedništvom BiH, i da će oni biti uvod u promjene između dviju država. Najava doista dobrosusjedskih odnosa između zemalja koje poštuju suverenitet i teritorijalni integritet one druge, uključujući i poštivanje diplomatskih protokola u međusobnoj komunikaciji - koje, hodajući po BiH bez da ikoga pita za dozvolu, gospođa Grabar-Kitarović baš i nije poštovala - mišljenja je Kukić.

Poraz Grabar-Kitarović će, sasvim izvjesno, smatra profesor, dodatno zaoštriti sukobe unutar hrvatskoga HDZ-a.

- Danas je i više nego evidentno da unutar te stranke postoje dvije, međusobno nepomirljive struje - Plenkovićeva evropska i struja oko Brkića, Štira, Kovača - dakle struja radikalne desnice koja će učiniti sve da poraz na predsjedničkim izborima iskoristi kako bi preuzela vodstvo stranke. Hoće li u tome uspjeti, ostaje da se vidi. Ali, da će ovo vrijeme do izbora za Sabor biti vrlo živo unutar HDZ-a, hoće. Kao što je izvjesno da će rezultat toga unutarstranačkog obračuna imati snažnog utjecaja na budućnost političkih trendova u Hrvatskoj - potcrtava Kukić.

Što se pak, lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića tiče, navodi da bi mu ishod predsjedničkih izbora u Hrvatskoj trebao biti opomena da nema nepobjedivih.

- I da igra, kojoj je potporom uvaženoj gospođi pribjegao, može glave doći i njega. Jer, na mjestu Milanovića, a i SDP-a Hrvatske u slučaju da pobijedi na budućim parlamentarnim izborima, ja bih zatvorio sve pipe koje je sve ove godine sisao, a time i amortizirao socijalni udar na vlastitu neupitnost. Dogodi li se, eventualno, baš to, a moglo bi, Čović će biti u prilici da ozbiljno razmisli kako se pakirati i kuda dalje. Ako mu, dakako, zbog onoga što je sve ove godine činio, organi gonjenja ne preduprijede - i umjesto pakiranja i odlaska mu osiguraju drugi smještaj. Ovdje, u BiH - zaključio je profesor Kukić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo