05.01.2020 / 22:47 Regija - Nakon poraza

Plenković o Milanoviću: Bit će tvrda kohabitacija

Plenković o Milanoviću: Bit će tvrda kohabitacija
Foto: Vijesti.ba
Premijer Hrvatske Andrej Plenković obratio se javnosti u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović nakon njezina poraza na predsjedničkim izborima, prenosi Nova TV.

On je zahvalio Grabar-Kitarović, biračima te čestitao Zoranu Milanoviću na pobjedi.

"Prije svega zahvaljujem predsjednici na njezinih pet godina mandata, za jačanje ugleda zemlje i skladan način funkcioniranja institucija. Zahvaljujem i svim članovima HDZ-a koji su predano radili u kampanji, mislim da su napravili maksimalan napor. Hvala svim strankama koje su podržale Grabar-Kitarović i svim našim građanima izvan Hrvatske. Čestitam i Zoranu Milanoviću na pobjedi, želim mu puno uspjeha u radu, surađivat ćemo u okviru ovlasti", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako će unutar stranke analizirati razloge ovakva rezultata.

"Mi smo u ove tri i pol godine ostvarili ogroman iskorak za Hrvatsku, trudimo se da život naših ljudi bude bolji. Mislim da smo u tome i uspjeli. S obzirom na to da smo imali više od 4,6 posto nevažećih listića, to znači da je dio birača tendenciozno poništio svoje listiće. I to su određene poruke", rekao je Plenković i dodao kako bi razlika u glasovima bila 10 tisuća da nije bilo toliko nevažećih listića.

"Analizirat ćemo zašto se ovo dogodilo, ima više razloga. Svaki glas koji je otišao Škori bio je glas više za kandidata ljevice koja je bila ujedinjena jer je Kolakušić praktički prestao s kampanjom. Ta situacija je bila jako bitna i odredila tijek drugog kruga", rekao je Plenković.

Na pitanje ima li sve više pretendenata na njegovo mjesto na čelu HDZ-a poručio je "neka se kandidira tko god to želi".

Upitan je li vrh HDZ-a odgovoran za poraz Grabar-Kitarović, poručio je kako je HDZ odgovoran za rast BDP-a te nastavio nabrajati uspjehe svoje vlade.

Na kraju je rekao da će Milanoviću čestitati na pobjedi. “Bit će tvrda kohabitacija u skladu s Ustavom i zakonom. Imamo mi dugu povijest odnosa, a ovu recentnu koju je on svojim izjavama začinio kako ja nisam ni 2016., vidjet ćemo i razgovarati i dalje”, zaključio je Plenković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo