05.01.2020 / 10:16 Regija - Serija koštala 14 miliona kuna

Index: Serija General je neopisiv trash, ali to je tek dio problema

Index: Serija General je neopisiv trash, ali to je tek dio problema

Serija General redatelja Antuna Vrdoljaka koju ponedjeljkom na Prvom programu emitira Hrvatska radiotelevizija, nije samo nevjerojatan primjer trasha nego i projekt s financijskim dubiozama.

Gotovo 14 milijuna kuna javnog novca za teško opisiv trash

Premda je Republika Hrvatska izravno, preko HRT-a i Hrvatskog audio-vizualnog centra u seriju i istoimeni film o životu Ante Gotovine ukrcala nešto manje od 14 milijuna kuna, što je za standarde hrvatskog filma više nego dobar budžet, do danas, nekoliko mjeseci nakon prošloljetne premijere na festivalu u Puli, neki sudionici ovog domoljubnog promašaja još uvijek traže svoj novac od producenata.

General kao obiteljski biznis Vrdoljakovih

Generala, uz HRT, potpisuje tvrtka Kiklop film čiji su suvlasnici Vrdoljak i sin mu Andrija. Antun Vrdoljak je na špici naveden kao redatelj, scenarist i koproducent, drugi producent je glumac i Antunov zet Goran Višnjić, a Andrija je izvršni producent. Andriji Vrdoljaku smo slali e-mail, a nazvali smo i broj mobitela Kiklop filma, ali odgovor nismo dočekali.

Scenograf i dalje traži milijun kuna

Ivan Goran Vitez, predsjednik Hrvatskog društva filmskih djelatnika, potvrdio nam je da mu se javilo nekoliko članova s potraživanjima prema Kiklop filmu. Najviše novca, oko milijun kuna, trenutno traži tvrtka koja je radila scenografiju. Prema saznanjima našeg sugovornika, Andrija Vrdoljak, Antunov sin i suvlasnik Kiklop filma, najavio je podmirenje tražbine kada HRT prema njemu ispuni financijske obaveze, no s HRT-a tvrde da su to uradili. Osim scenografa, još neki ljudi uključeni u stvaranje Generala traže ugovorom zajamčen honorar, ali nitko od njih, barem zasad, nije spreman javno govoriti o ovome. Tako se General, zamišljen kao državni projekt, ostvaruje kao istinska slika Hrvatske – blesava propaganda s nejasnim računima.

MORH donirao svu potrebnu opremu

HRT je Generalu dao 9,6 pretežno naših milijuna kuna, a Hrvatski audio-vizualni centar 4,2 milijuna naših kuna. Uz to, na odjavnoj špici stoji posebna zahvala Ministarstvu obrane koje je filmskoj ekipi velikodušno ustupilo sve što je trebalo – i to, dakako, financiramo kao porezni obveznici – dok su kao pokrovitelji navedeni Osječka, Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija, zatim Grad Šibenik, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Hrvatske šume, Hrvatska elektroprivreda i Hrvatska pošta. Na popisu sponzora je i Grad Zadar, a filmska ekipa zahvalu je uputila Gradu Biogradu, općinama Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman, Tkon i Lovinac te Turističkoj zajednici Pakoštana.

Teško je zamisliti goru seriju od Generala

Ukratko, mnogo se javnog novca slilo u Generala, a zauzvrat smo dobili užasan projekt s neraščišćenim računima. Premda nije mudro o cjelini suditi na temelju dijela, nakon što smo odgledali četiri od osam epizoda, uvjereni smo kako ljudska ruka odavno nije snimila nešto gore.


Gotovinu se prikazuje kao karikaturu sveca – nikad se nije drogirao, dvaput se napio, Legija stranaca ga poslala u Kolumbiju da se bori protiv narkokartela, a on nije imao pojma što je koka, grozi se nasilja iako je profesionalni vojnik. Vrdoljak u priču uvodi motiv oblaka koji Gotovinu, kao, podsjeća na majku, ali oblak nestaje već nakon prve trećine prve epizode.

Obuka u Legiji stranca prikazana je kao niz glupih pitanja koja zapovjednik (Rene Bitorajac) postavlja mladom Gotovini, a mnogo nevjerojatnih gafova ispunilo je dosadašnje epizode. Gotovina sestru tjera kući jer će kiša, a dan je vedar i hladan, Gotovina zajedno s kolegama legionarima iskače iz aviona po mraku sa šljemovima na glavi, u sljedećoj sceni trče po pijesku usred dana, čitav prvi brak svodi mu se na beskonačna naklapanja sa ženinim djedom (?!), prije slijetanja u Zagreb kroz prozor aviona gleda nekakvo more, taksist koji ga vozi gotovo cijelo vrijeme gleda u njega, umjesto u cestu, dok iza njih promiču reklame tvrtki kojih ovdje nije bilo 1991. godine, poput Kauflanda, a na koncu ga dovodi pred hotel vozeći u krivom smjeru.



Kada Gotovinina grupa u grozno režiranoj sceni u šumi uhapsi skupinu Srba, protivnički zapovjednik prvo krvavom rukom drži navodnu ranu, ali kad skloni ruku, nema ni krvi, ni rane, a uniforma je čitava...

Deseci kartica mogli bi se ispisati o scenarističkim, montažerskim i redateljskim propustima u Generalu, a ponavljamo, tek je pola epizoda prikazano.

HRT pere ruke i prikazuje Generala

Na koncu, pitali smo HRT-ovce znaju li da su iza Generala ostale financijske dubioze. Odgovoreno nam je da je Hrvatska radiotelevizija "u projekt filma i serije General uložila iznos od 9,6 milijuna kuna. HRT je podmirio sve svoje ugovorne obveze prema Kiklop filmu d.o.o HRT nema nikakvu obvezu prema autorima, izvođačima i drugim sudionicima. Sve honorare prema istima dužan je podmiriti Kiklop film", vele HRT-ovci.

Iz HAVC-a pak poručuju kako im "producent filma General nije dostavio završno financijsko izvješće" pa ne mogu govoriti o dugovanjima, no neslužbeno potvrđuju da su za njih čuli.

Unatoč svemu, Generala i dalje gledamo u udarnom terminu nacionalne televizije.



(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo