-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

04.01.2020 / 20:00 Regija - Razgovor za Vijesti.ba

Markovina: Milanović je nekoliko kopalja iznad Kolinde, pobijedit će

Markovina: Milanović je nekoliko kopalja iznad Kolinde, pobijedit će
Foto: Vijesti.ba

Građani Hrvatske sutra u drugom krugu biraju predsjednika države. Kandidati su aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i bivši premijer Zoran Milanović.

Historičar i publicist iz Splita Dragan Markovina kazao je za Vijesti.ba da je predizborna kampanja bila zamorna i isprazna, s vrhuncem u tri TV-sučeljavanja koja smo imali prilike gledati, te nam kao takva u sadržajnom smislu nije donijela ništa novo.

“Samo smo iznova vidjeli nevjerovatnu potkapacitiranost Kolinde Grabar Kitarović, sav taj šund i kič s kojim nastupa, s jedne strane te Milanovićevu samodopadnost s druge. Jasno je naravno svakom pismenom čovjeku da je Milanović nekoliko kopalja iznad nje u svemu, ali je tužno što smo opet izloženi istrošenim ljudima i politikama bez stvarne promjene”, kaže Markovina.

Prema njegovom mišljenju Zoran Milanović ima veće šanse da pobijedi u drugom krugu.

“Još sam iste večeri nakon izbora, u izjavama za razne regionalne medije rekao kako Milanoviću dajem znatno veće izglede za pobjedu, pri čemu stojim i dalje. Mislim da će on pobijediti ponajprije iz razloga što je ljudima puna kapa HDZ-a, što ne mogu više podnositi taj transfer blama dok gledaju aktualnu predsjednicu i što on ima dovoljan patriotski legitimitet kod birača centra”, smatra Markovina.

Na pitanje mogu li birači Miroslava Škore iz prvog kruga odlučiti pobjednika, Markovina odgovara;

“Mislim da će presuditi ove tri stvari koje sam maloprije naveo, a da će uloga Škorinih birača u svemu tome biti periferna”.

Što se tiče odnosa prema Bosni i Hercegovini, Markovina smatra da tu neće biti nikakve bitne razlike u sadržajnom smislu.

“Oboje imaju identičan stav o problemima vezanim uz izborni zakon i jednako su slijedili ustaljenu praksu uvažavanja bosanskohercegovačkog HDZ-a i njegovih zahtjeva na svim poljima. Jedina razlika bit će ona formalna, budući da je Milanović puno ozbiljniji i kapacitiraniji čovjek čije izjave i potezi neće svakih mjesec dana izazivati skandale u međudržavnim odnosima”, zaključio je Dragan Markovina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo