12°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

04.01.2020 / 10:34 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić odlučio: Ne idem u Crnu Goru

Vučić odlučio: Ne idem u Crnu Goru
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da na Badnji dan, ipak, ne ode među Srbe na sjever Crne Gore.

Tu odluku Vučić je saopštio na vanrednoj pres konferenciji, poslije susreta sa patrijarhom Irinejom, ističući da nije želio da daje alibi crnogorskom režimu da je to napad na nezavisnost i ustavni poredak te zemlje.

Zahvalio je desetinama vjernika, predsednicima opština i predstavnicima srpskih političkih partija, koji su podržali njegov dolazak.

"Mislio sam da je normalna, uobičajena stvar, a onda sam shavtio, po reakcijama iz nekih kabienta u Crnoj Gori da to što bih privatno došao, bez političkih govora, bez ičega, samo da dođem u svoju crkvu... da to nije po volji crnogorskom režimu", rekao je Vučić.

Dodao je i da se zapitao da li je moguće da njegova privatna posjeta jednom hramu može to da izazove.

Vučić je rekao da se sa njegovom odlukom jutros sagalsio i patrijarh SP Irinej.


Vučić: U Crnoj Gori ugroženi interesi srpskog naroda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u dva navrata razgovarao sa patrijarhom srpskim Irinejem o svim važnim pitanjima, a posebno o situaciji u regionu, naročito o svemu što se zbivalo poslije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, i to ne zato što je bilo ko imao želju da se miješa u stvari druge države, već zato što su direktno pogođeni interesi srpskog naroda.

Rekao je da su o srpskom narodu u Crnoj Gori govorili jer se "ne stidimo više da govorimo o srpskom narodu".

"Ima mnogo onih koji će da govore da to u Crnoj Gori nije samo protiv srpskog naroda i da nema potrebe da se srpski narod izdavaja od drugih, da ne mora u krštenici da piše obavezno da ste srpske nacionalnosti", rekao je Vučić.

"Smatrali smo, i ja kao predsjednik, da je od vitalnog interesa Srbije da, prije svega, čuvamo opstanak našeg naroda u Crnoj Gori i da je veoma važno da na žestoku kampanju asimilacije Srba odgovirmo odgornošću, ozbiljnošću i pristojnošću, kao i posvećenim radom na tome da očuvamo snagu srpskog korupsa u Crnoj Gori, ne ugrožavajući državno pravni status Crne Gore", poručio je Vučić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo