8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

03.01.2020 / 18:06 Regija - Zijad Bećirović

Hrvatska ne može biti dušebrižnik za države Zapadnog Balkana

Hrvatska ne može biti dušebrižnik za države Zapadnog Balkana
Zijad Bećirović / Vijesti.ba
Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), za N1 je komentarisao ubistvo iranskog generala, hrvatsko predsjedavanje Vijećem Evropske unije, kao i predsjedničke izbore u Hrvatskoj.

Govoreći o ubistvu generala Sulejmanija, Bećirović tvrdi da se tu radi o nizu faktora.

"Upravo smo ušli u izbornu godinu u SAD-a i imamo tradicionalni rivalitet između Šiita i Sunita. Sunite simbolizira Kraljevina Saudijska Arabija kao glavni partner SAD-a. Ali imamo i SAD i Iran, dva neprijatelja koja se poštuju i koja znaju dokle mogu ići", kazao je i istakao:

"Neće biti rata, biće eskalacije sukoba upavo zbog predsjedničkih izbora u SAD-u i da bi se zadovoljili neki interesi Sunita."

Bećirović je pojasnio da je Iranska republikanska garda "država u državi", koja je teško ranjiva i koja je omogućila da Iran preživi sve sankcije.

"Ulazimo u četrdesetu godinu konfrontacije SAD i Irana i uvijek se govorilo da će biti rata. Tog rata nema evo već 40 godina, od 1980. godine, neće ga biti ni sada, ali će biti iskorišteno svako za svoje potrebe", kazao je.

Kad je pitanju hrvatsko predsjedavanje EU, Bećirović kaže da su morali odustati od afirmacije regiona u EU.

"Mislim da su zbog pritiska javnosti zbog odnosa prema BiH i državama regiona. Hrvatska ima sporove sa BiH, Srbijom i Slovenijom, nema neke preterane odnose ni sa Crnom Gorom. Sa mađarskom ima konflikt u vezi INA-e. Hrvatska, iako je ambiciozno najavila da će njeno predsjedavanje EU biti u znaku afirmacije samog regiona, ona to jednostavno ne može učiniti jer će doći do tihog bojkota svih ovih država. Neće pristati da Hrvatska bude patron i to na takav način na koji želi Hrvatska", istakao je.

Bećirović tvrdi da je odnos Hrvatske prema BiH ponižavajući.

"Pogotovo što Hrvatska ima hipoteku prošlosti prema BiH, a afirmacija retrogradnih političkih ideja, a i vraćanje stvari u period Drugog svjetskog rata aktualnih političkih struktura u Hrvatskoj, sve kazuje kakvo je stanje duha u samoj Republici Hrvatskoj i šta se može očekivati od jedne takve zemlje i sadašnjeg rukovodstva na čelu sa Andrejem Plenkovićem", kazao je.

Upitan ko bi između Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović bio bolji za BiH, Bećirović je kazao da ne postoji država u svijetu gdje predsjednik nije važan, te podsjetio da je bivši predsjednik Stjepan Mesić relaksirao odnose sa BiH.

"Ako očekujemo da Hrvatska pomogne BiH, to je apsolutno uzaludno. U ovakovoj konstelaciji političkih odnosa, jednostavno ne možete ništa dobro očekivati iz Hrvatske kada je u pitanju BiH i to se mora jasno reći patronatima Hrvatske u EU da Hrvatska ne može predstavljati Evropsku uniju, niti biti dušebrižnik za države Zapadnog Balkana. Na to sigurno neće pristati ni BiH, Srbija i druge države regiona, ukoliko se ne uspostavi ravnopravan odnos uvažavanja, poštovanja. Radi se o susjednim državama i najvažnije je za svaku zemlju da ima dobre odnose sa susjedima", poručio je Zijad Bećirović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo