12°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

10.05.2024 / 15:13 Svijet - London

Britanska ekonomija izlazi iz recesije uoči izbora

Britanska ekonomija izlazi iz recesije uoči izbora
Foto: Agencije
Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva je u prvom tromjesečju ove godine zabilježila rast od 0,6 posto veći od očekivanog. Međutim, ekonomski rast zemlje nakon pandemije COVID-19 bio je spor.

Britanija je zabilježila rast veći od očekivanog u prvom tromjesečju, nakon što je izašla iz recesije u prvom tromjesečju 2024. To se događa u trenutku kada zemlju čekaju izbori ove godine, javlja Deutsche Welle.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,6 posto, što je više od tržišne projekcije od 0,4 posto u prva tri mjeseca ove godine, objavio je Državni ured za statistiku (ONS).

Tokom posljednja dva tromjesečja 2023., ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva doživjela je inflaciju i rast troškova života.

BDP se smanjio za 0,3 posto u četvrtom tromjesečju 2023, te se smanjio za 0,1 posto u trećem tromjesečju iste godine.

Premijer Rishi Sunak rekao je da je ekonomija "prošla svoj najteži period". Ekonomski rast postavio je kao jedan od svojih glavnih prioriteta, budući da njegova Konzervativna stranka u anketama daleko zaostaje za opozicionom Laburističkom strankom.

- Nema sumnje da je ovo bilo nekoliko teških godina, ali današnje brojke o rastu dokaz su da se ekonomija vraća u punom zamahu po prvi put od pandemije - rekao je ministar finansija Jeremy Hunt.

Hunt je rekao da ove godine britanska ekonomija ima najbolje izglede među evropskim zemljama G7 za period idućih šest godina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo