13°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

10.05.2024 / 14:44 Politika - Banja Luka

Dodik: Neprihvatljivo nametanje Izbornog zakona

Dodik: Neprihvatljivo nametanje Izbornog zakona
Foto: predsjednikrs.rs / Borislav Zdrinja
Za nas je neprihvatljivo da se nameće Izborni zakon, izjavio je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da je Christian Schmidt lažni visoki poredstavnik i da, sve i da je stvaran, ne bi imao pravo da nameće.

- To usložnjava situaciju u BiH do mjere da su veoma neizvjesni naši odnosi u budućnosti. Sada imamo najavu u Vijeću naroda delegacije Bošnjaka koji će staviti veto. Nećemo dozvoliti da se to zloupotrijebi i šta god mi uradili u tom pogledu, to će biti sa namjerom da spriječimo bilo kakve špekulacije koje bi mogle da nastanu. Čekaćemo izborni zakon RS - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je glavni cilj da se dođe do formalno besprijekorne provedene procedure i donošenja Izbornog zakona RS.

- On sada podrazumijeva veto koji ulažu Bošnjaci, a nakon toga konsultacije između Narodne skupštine i Vijeća naroda. Ako ne bude dogovora, nakon toga se ide na Ustavni sud. I to sve ne može da bude završeno za naredna dva mjeseca. Mi ćemo sjesti u okviru koalicije i donijećemo neke odluke. One će za cilj imati isključivo zaštitu izbornog procesa i da se stvori pretpostavka za afirmaciju Izbornog zakona RS - naveo je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo