12°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

10.05.2024 / 09:04 Kultura - Blagaj

Otvorena izložba 'Harovi na zidu'

Otvorena izložba 'Harovi na zidu'
Foto: MIZ Mostar
U okviru programa manifestacije „Dani mevluda i zikra“ u Blagaju je u četvrtak otvorena izložba „Harovi na zidu“ na kojoj su prikazani stari grafiti na džamijama u Mostaru i Blagaju pisani arapskim i turskim jezikom. Izložbu autorski potpisuju Azem Feriz i Haris Dervišević.

Na ovaj način nastoji se skrenuti pažnja domaće kulturne javnosti na ovu vrstu baštinskog nasljeđa koje do sada nije tretirano u znanstvenim krugovima, priopćeno je iz Medžlisa islamske zajednice Mostar.

- Želimo pokazati da, bez obzira koliko imamo istraživanja na polju osmanskog naslijeđa, postoji još uvijek mjesta da se to naslijeđe dodatno valorizira. Ovdje se radi o grafitima koji nikada nisu predstavljeni domaćoj javnosti niti su bili predmet naučnog istraživanja - kazao je Dervišević.

Na izložbi su prikazani tekstovi na kojima su ispisana imena, godine ili dijelovi ajeta iz Kur’ana, pisani u različitim vremenskim epohama.

- Interesantno je da imamo nekoliko tendencija kaligrafskih estetiziranja tog teksta. Pojedine grafite je teško protumačiti i možemo ih razumijevati na osnovu njihovog umjetničko-estetskih vrijednosti - pojasnio je Dervišević.

Izložbu „Harofvi na zidu“ otvorio je blagajski imam Hišam-ef. Hafizović, naglasivši kako je njen cilj, pored ostalog, dodatno, kulturnim izražajima oplemeniti vjerske programe manifestacije „Dani mevluda i zikra“.

Izložba će biti otvorena do kraja ovogodišnje manifestacije „Dani mevluda i zikra“.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo