13°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

10.05.2024 / 07:13 Svijet - Moskva

Putin odlučio ko će biti ruski premijer

Putin odlučio ko će biti ruski premijer
Foto: SPUTNIK

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je ponovno imenovanje Mihaila Mišustina za premijera i u njegovu novom predsjedničkom mandatu, rekao je jutros predsjednik Državne Dume, donjeg doma ruskog parlamenta.

Nakon što je Putin u utorak prisegnuo na novi šestogodišnji predsjednički mandat, tamošnja je Vlada, prema odredbama ruskog Ustava, podnijela ostavku.

I dok se proteklih dana nagađalo da bi moglo doći do promjena na nekim važnim i bitnim funkcijama, a ruski nezavisni mediji navodili i mogući odlazak Mihaila Mišustina s pozicije premijera, Putin ga je ponovno predložio za tu funkciju.

“Predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin podnio je Državnoj Dumi prijedlog o kandidaturi Mihaila Vladimiroviča Mišustina za mjesto predsjednika Vlade. Zastupnici će danas u ime svojih birača donijeti odgovornu odluku o ovom pitanju”, izvijestio je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Putinu je ovo peti mandat na vlasti, a Mišustina je za predsjednika Vlade prvi put nominirao u januaru 2020.. godine, kada je Vlada na čelu s Dmitrijem Medvedevom dala ostavku nakon predsjednikovih najavljenih važnih ustavnih promjena u političkom sisttemu zemlje.

Mišustin, koji će govoriti u Dumi prije glasovanja, mora odgovoriti kako će riješiti niz zadataka koje je Putin postavio Vladi, uključujući “povećanje obrambene sposobnosti naše zemlje”, rekao je Volodin.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo