18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 15:15 BiH - Inicijativa

Federalno ministarstvo rada pojačava nadzor nad zapošljavanjem osoba sa invaliditetom

Federalno ministarstvo rada pojačava nadzor nad zapošljavanjem osoba sa invaliditetom
Foto: Arhiv

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, s ciljem pojačane kontrole i preciziranja nadzora nad radom privrednih društava koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom donijelo dopune Pravilnika o sadržaju i načinu provođenja nadzora nad zakonitošću rada, općih akata i stručnog rada ustanova, privrednih društava, zaštitnih radionica i radnih centara.

Ovim Pravilnikom precizira se i proširuje nadzor nad zakonitošću rada privrednih društava za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike donijelo je ovu dopunu Pravilnika kako bi reguliralo nadzor nad kontinuitetom u ispunjavanju uvjeta za zadržavanje statusa privrednog društva za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Dodavanjem novih članova uređuje se nadzor nad kontinuitetom u ispunjavanju uvjeta. Ovim pravilnikom propisani su detaljni postupci i dokumentacija koju privredna društva trebaju dostaviti kako bi dokazala kontinuitet u ispunjavanju uvjeta.

Također, pravilnik precizira postupak koji će se primijeniti ukoliko privredno društvo prestane ispunjavati uvjete za zadržavanje statusa privrednog društva za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

Shodno ovim dopunama, nadzor nad ispunjavanjem uvjeta svih privrednih društava koja su stekla status privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom vršit će se najmanje jednom godišnje.

- Cilj ovog Pravilnika je smanjenje zloupotreba i fiktivnog zapošljavanja osoba sa invaliditetom kako bi se pospješilo stvarno zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Nadamo se da će njegova primjena doprinijeti većoj transparentnosti i ispravnosti u procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom, te osigurati da sredstva i resursi namijenjeni za ove svrhe budu iskorišteni na najbolji mogući način - izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Kazao je i da je ovo privremeno rješenje koje neće riješiti dugoročno probleme, te da se dugoročno i sistemsko rješavanje ovih problema očekuje sa donošenjem novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji je Ministarstvo pripremilo i pustilo u proceduru usvajanja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo