12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.05.2024 / 13:52 BiH - Sastao se s Valasom i McGahom

Helez: Naš je cilj ulazak BiH u NATO

Helez: Naš je cilj ulazak BiH u NATO
Foto: Fena

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem primio je u nastupnu posjetu brigadnog generala Matthewa Valasa i oproštajnu posjetu dosadašnju komandanticu NATO Štaba Sarajevo brigadnog generala Pamelu McGaha.

- Zadovoljstvo mi je da ste danas zajedno u posjeti Ministarstrvu odbrane. Znam da je ovo vaša prva službena aktivnost i zadovoljstvo mi je da ste kod nas, jer institucije odbrane su zasigurno vaš najbliži partner ovdje. Generalica McGaha prošla je s nama mnoge izazove koji se obično javljaju zbog naših političkih prilika. Zasigurno je stekla i vrijedno iskustvo koje može podijeliti s vama - kazao je Helez.

Ministar je brigadnog generala Velasa upoznao sa dosadašnjim aktivnostima MO i OS BiH i saradnjom s NATO Štabom Sarajevo, aktivnostima vezanim za Akcioni plan za članstvo, Program reformi, Paket podrške za izgradnju odbrambenih kapaciteta NATO-a (DCBI) i brojnim drugim temama.

- Naš put i naš cilj su euroatlantske integracije, ne želimo da idemo drugim putem. U drugoj polovini ovog mjeseca putujem u Brisel, gdje ću održati važne sastanke za našu zemlju i razgovarati o bitnim temama - naglasio je Helez.

McGaha zahvalila je Helezu i Gogagnoviću na izuzetnoj saradnji koju su imali. Naglasila je da su joj smjernice koje je dobila i stekla od menadžmenta Ministarstva odbrane donijele ogromno iskustvo koje će joj, kako je kazala, koristiti i u budućnosti.

Brigadni general Velas zahvalio je na dobrodošlici, kazavši da ga je komandantica McGaha upoznala sa načinom rada i prenijela mu svoje iskustvo.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina mjesto gdje je počeo svoju mirovnu karijeru 1999. i 2000. godine, i dodao da mu je naša zemlja zbog toga jako blizu srca. Valas je većinu vremena nakon toga proveo sa snagama za specijalne operacije, gdje je stekao dosta iskustva.

Goganović je novom komandantu NATO Štaba Sarajevo Valasu poželio dobrodošlicu te naglasio da je stupanjem na tu dužnosti dobio izazovan zadatak i posao.

On je McGaha zahvalio na objektivnom i nepristrasnom pristupu, na pomoći koju je pružila razvoju multietničkih Oružanih snaga te na uvažavanju činjenice da ovo ministarstvo ima dva zamjenika iz različitih naroda što utiče na to da se pripadnici Oružanih snaga BiH osjećaju bolje.

- Kako bismo doprinijeli miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi, ostajemo opredijeljeni jačanju saradnje sa NATO-om - zaključio je Goganović.

Zvanična primopredaja komandanta NATO Štaba Sarajevo bit će upriličena u petak, 10. maja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo