21°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

07.05.2024 / 15:41 Svijet - Po uzoru na kolege

Nakon SAD-a, Holandije i Belgije: I španski studenti spremaju proteste za Palestinu

Nakon SAD-a, Holandije i Belgije: I španski studenti spremaju proteste za Palestinu
Foto: X
Studenti širom Španije mogli bi idućih dana krenuti u proteste protiv "genocida koji Izrael provodi u Palestini" po uzoru na univerzitete u SAD-u, Holandiji i Belgiji, rekli su njihovi predstavnici španskim medijima.

Na filozofskom fakultetu u Valenciji, primorskom gradu na jugozapadu zemlje, studenti već sedmicu dana spavaju u šatorima i svakodnevno protestvuju, prenosi HINA.

"Tražimo od našeg univerziteta da prekine sve veze s institucijama i kompanijama koje sarađuju s Izraelom", rekla je 20-godišnja Esther Monge, studentica politologije i sociologije, za novine El Pais.
 
Trenutno se na brojnim univerzitetima odvijaju sastanci na kojima studenti i profesori glasaju o blokadama fakulteta.

"Vijeća studenata će idućih dana odlučiti o akcijama", izjavila je Maria Jose Lera, koordinatorica Palestiniuma, grupe solidarnosti s težnjama Palestinaca.

Lera, s doktoratom iz psihologije Univerziteta u Sevilli, kaže da se trenutno održavaju sastanci na univerzitetima u Madridu, Zaragozi, Barceloni, Gironi, Granadi i drugim gradovima.

U ponedjeljak se više stotina studenata okupilo ispred Univerziteta u Barceloni gdje su razvili svoje transparente.

"Želimo da naši fakulteti prekinu sve odnose s Izraelom i kompanijama koje posluju tu", rekao je 24-godišnji Pablo Castilla, polaznik postdiplomskog studija iz javnih politika.

U Madridu još uvijek nema protestnog kampiranja, ali ima protesta. Na Univerzitetu Autonoma de Madrid je otkazano planirano predavanje o NATO-u pod pritiskom propalestinskih demonstranata.

Drugi javni univerzitet Universidad Complutense de Madrid objavio je deklaraciju pod nazivom "Uz Palestinu, protiv genocida u Gazi".

"Nakon sve goreg nasilja nad palestinskim narodom pozivamo profesore, istraživače i zaposlenike u administraciji da se usprotive kolektivnom kažnjavanju Palestinaca koje provodi Izrael", piše u deklaraciju koju je usvojila uprava fakulteta politologije i sociologije.

"Svjedočimo genocidu nad palestinskim narodom koji je nastavak višedecenijskog sistemskog nasilja nad palestinskim narodom i njegovog prisilnog iseljavanja", stoji u deklaraciji objavljenoj na internetskoj stranici fakulteta.

Pokrajinom Madrid upravlja konzervativna Narodna stranka čiji su se najviši zvaničnici, uključujući regionalnu predsjednicu Isabel Ayuso, prije nekoliko mjeseci javno fotografisali s izraelskim zastavama u rukama, podržavajući vojnu operaciju Izraela u Pojasu Gaze, do koje je došlo nakon krvavog upada Hamasa u Izrael i ubistvo 1200 ljudi pretežito civila te odvođenje 250 talaca.

Izraelska vojska je tokom sedam mjeseci rata s ciljem uništavanja Hamasa ubila 35.000 Palestinaca, većinom žena i djece, a 78.200 ih je ranila, podatak je zdravstvene službe u Pojasu Gaze. Regionalna vlast Madrida u pokušaju sprečavanja protesta na madridskim univerzitetima pozvala je dekane na sastanak kako bi "maknuli politiku iz učionica".

Španski univerziteti imaju autonomiju, a policija nakon kraja diktature generala Francisca Franca ne ulazi na univerzitete. Od 1975. joj je neslužbeno zabranjeno gušiti bilo kakve studentske proteste.

Oko 50 židovskih udruženja koje djeluju "protiv antisemitizma u Španiji" uputilo je rektorima univerziteta pismo u kojem traže sprečavanje svih vrsta ponašanja koja potiču "antisemitizam" i "negiranje holokausta".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo