22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

07.05.2024 / 13:53 Fudbal - Foto / Video

Predstavnici kantonalne vlasti posjetili stadion 'Rođeni' i FK Velež

Povodom oštećenja travnjaka na stadionu "Rođeni" koje se dogodilo 5. maja, Fudbalski klub "Velež" i stadion u utorak su posjetili predstavnici Skupštine i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Nakon sinoćnje posjete federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Nerina Dizdara, jutros su stadion posjetili predstavnici Skupštine i Vlade HNK. Oni su osim podrške koju smo imali i dosad, obećali da će učiniti sve da se slučaj rasvjetli, a počinitelji adekvatno kazne", navodi se u saopćenju FK Velež.



Predsjednik FK Velež Senad Kevelj ocijenio je kako sama posjeta dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

"Naravno, nama u Veležu je drago što su uz nas. U kratkom razgovoru smo im prenijeli stanje kakvo je danas. Uskoro će zasjedati Skupština HNK i nadam se da će svako sa svoje strane učiniti sve da se stabilizuje situacija. Tu prije svega mislim na policiju, od koje očekujem da uradi svoj dio posla. Očekujemo i da će neodgovorni pojedinci biti otrkiveni i procesuirani", rekao je Kevelj.



Po njegovim riječima, narednih 15 dana FK Velež sigurno neće koristiti glavni teren na stadionu “Rođeni“.

"Očekujemo predstavnike Nogometnog saveza nadležnih koji trebaju dati svoju ocjenu. Teren je pod garancijom Nogometnog saveza. Imamo ljude koji čuvaju stadion, međutim protiv napada iz zraka nismo mogli ništa. Postoje agencije koje se bave i time. Imamo dovoljno ljudi koji se bave sigurnosnom situacijom u zemlji i očekujem da će svi uraditi svoj dio posla", dodao je Kevelj.

Predsjedavajući Skupštine HNK-a Džafer Alić pozvao je sigurnosne i pravosudne organe da slučaj rasvjetle što je moguće prije.

"Tu smo da još jednom podržimo Velež u svemu što radi. Tokom posljednjih deset godina Velež je na lijepoj putanji i u usponu što raduje građane Mostara. To je kulturološko-sportski ugled Mostara. Velež tu ima posebnu ulogu. Dobro organizovan Velež nekom smeta. Tu smo danas i da skrenemo pažnju na sigurnosnu situaciju u gradu. Stvari se moraju nazvati pravim imenom. Ne možemo reći da je ovo sukob navijačkih grupa ili nerazumijevanje između njih.  Kada stvari nazovemo pravim imenom, onda to možemo i sankcionirati. Ovo je organizovani napad na imovinu i integritet Veleža. U istrazi i sankcijama moramo tako tretirati počinioce. Mi možemo insistirati i tražiti izvještaj iz istrage. Ne treba nam istraga u toku u nedogled", poručio je Alić.



Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Vesna Saradžić je izrazila zabrinutost i zbog sigurnosti građana.

"Sama pomisao da su moguće ovakve aktivnosti ukazuje da je ovo latentna opasnost ne samo za ovaj stadion, već i za naša dvorišta. Mislim da je jedini način da se ovo svede pod zakonske okvire, da se ovo tretira kao oružje, to je jedini ispravan put", smatra ona.



Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK-a Adnan Velagić zaključio je da ovakvim pojavama treba suprostaviti energičnije.



"Kao resorni ministar ću razgovarati sa svima u Vladi, pa i s ministrom unutrašnjih poslova kako bismo zauzeli stav koji će spriječiti ovakve pojave", jasan je Velagić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo