22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

07.05.2024 / 12:40 BiH - Banja Luka

Stanivuković: Ne vjerujem u čovjeka koji ruši svetinje i bomogolje

Stanivuković: Ne vjerujem u čovjeka koji ruši svetinje i bomogolje
Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković poručio je danas na svečanom otvorenju džamije Arnaudije da želi da danas iz Banja Luke budu poslane poruke mira, ljubavi i zajedništva.

“Poštovane visoke zvaničnici, dragi prijatelji Bošnjaci veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje. Gradovi i mjesta pripadaju onima čiji su tu spomenici, bogomolje. Banja Luka pripada svima. Čestitam na ovom važnom događaju. Bio je ovo dugo očekivani datum, prelijepa bogomolja otvara svoja vrata. Želim da mnogo godina da ima molitvenu upotrebu svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

U bogomoljama moramo se moliti da nosimo životno breme koje nam se stavi na pleća. Breme se mjeru u snazi da pogledamo jedni druge i da oprostimo jedni drugima ono što se može oprostiti. Ono što se ne može da odemo u bogomolju da shvatimo da živjeti ovdje nije samo moguće nego i lijepo. Drago mi je što smo danas okupljeni u Banja Luci. Ona danas nije samo bomoglja, ona je i most. Ona je most zato što je posljednja džamija koju smo morali obnoviti da bi bliži jedni drugim, ali i Bogu. Ne vjerujem u čovjeka koji ruši svetinje i bomogolje. Nema tuđe svetinje, sve su svetinje naše.

Kao pravoslav, drago mi je što mogu biti ovdje i poslati poruke mira, toleracije i međusobnog poštovanja.

Ponosan sam da kažem da je Banja Luka završila važan zadatak obnovila sve džamije, kataderale, i sve crkve. I to je Banja Luka, svaki čovjek ima pravo na vjeru, slobodu…

Banja Luka ima toliko ljubavi da može da izvozi u one opštine gdje je toga manje. To je Banja Luka. Ovo je otvoren grad i svi su dobrodošli.

Bio sam prije godinu dana ovdje. Glavni imam Okanović me stidljivo pitao da li možemo obnoviti neke stvari, rekao sam da ćemo sve da sredimo da ovo bude prelijepo. To je naše opredjeljenje. Kada je budžet bio pri kraju, rekoše mi saradnici da na Ferhadiji ima problema sa krovom. I rekao sam da ako nedostaje da ću dati od sebe. Niti jedna svetinja ne smije da prokišnjava.

Poruka iz Banja Luke da se čuje u cijeloj zemlji, da pokaže kakvi zajedno možemo biti. Želim da svako od nas u vjeri traži od Boga oprost, snagu, vjeru. I da svako uradi šta on može, a ne da gledamo šta neko nije pa da ni ja ne uradim. Tražimo bolje od nas samih, onda pogledamo i druge”, zaključio je Stanivuković.

Džamija Arnaudija srušena je 1993. godine, a Protokol o finansiranju ponovne izgradnje potpisan je između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017., a kompletna izgradnja završena je krajem prošle godine. Obnova je koštala oko šest miliona KM.

Džamija Arnaudija prvi put je podignuta još 1594. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

Otvaranjem Arnaudije bit će završen proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

Kako je nedavno rekao banjalučki muftija Ismail Smajlović, banjalučka medresa "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" ove godine ispratiće prvu generaciju učenika, što je pored otvaranja Aranudije, veliki događaj za Muftijstvo banjalučko.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo