19°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

05.05.2024 / 12:36 Svijet - Kairo

Hamas ima jedan uslov za primirje, Izraelu je neprihvatljiv

Hamas ima jedan uslov za primirje, Izraelu je neprihvatljiv

Čelnici Hamasa danas učestvuju u drugom danu pregovora o primirju s egipatskim i katarskim posrednicima, bez očitog napretka jer je ova grupa ostala pri svom zahtjevu da svaki sporazum mora prekinuti rat u Gazi, rekli su palestinski dužnosnici.

Palestinski dužnosnik, blizak pregovorima, rekao je da je predstavništvo Hamasa stiglo u Kairo odlučno postići dogovor, "ali ne pod svaku cijenu".

"Dogovor mora prekinuti rat i osigurati povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, a Izrael se još nije obvezao na to", rekao je dužnosnik za Reuters, tražeći da ne bude imenovan.

Izrael želi dogovor o oslobađanju barem nekih od oko 130 talaca koje drži Hamas. Izraelski dužnosnik signalizirao je jučer da je osnovni stav zemlje nepromijenjen i da Izrael "ni pod kojim uslovima" neće pristati na dogovor o okončanju rata, koji vodi s ciljem razoružavanja i raspuštanja Hamasa zauvijek.

Drugi palestinski dužnosnik rekao je Reutersu da su pregovori "suočeni s izazovima jer se (Izrael) odbija obvezati na sveobuhvatni prekid vatre", ali je dodao da je delegacija Hamasa još uvijek u Kairu u nadi da bi posrednici mogli pritisnuti Izrael da promijeni svoje stajalište.

Izrael je preliminarno prihvatio uslove za koje je jedan izvor rekao da uključuju povratak između 20 i 33 izraelskih taoca u zamjenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika i primirje od nekoliko sedmica.

To bi ostavilo oko 100 talaca u Gazi, od kojih Izrael kaže da su neki umrli u zarobljeništvu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo