17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

05.05.2024 / 12:17 BiH - Tuzla

Buljubašić u Mramoru: Morate biti slabi na ovakve situacije

Ni nakon 48 sati nema informacija o rudaru Asimu Šehanoviću iz Srebrenika koji je zatrpan u jami rudnika Mramor kod Tuzle.

U jami je danas i Federalna rudarska inspekcija, a nakon izlaska i utvrđivanja činjenica i metoda koje su dole primjenjuju, očekuju se određene odluke i zasjedanje Štaba Čete za spašavanje sa uspustvima.

Druga i treća smjena su jučer radile na osiguravanju prostora da bi se moglo nastaviti dalje kopanje. Prostor kroz koji su uspjeli proći članovi Čete za spašavanje je u potpunosti osiguran i nastavlja se kopanje dalje.

„Imamo sve preduslove da nastavimo naprijed prema lokaciji gdje bi se mogao nalaziti naš unesrećeni kolega po svim infromacijama koje su pružene od strane radnika koji su bili u tom trenutku na licu mjesta. Danas je u u jami i ekipa iz Federalne rudarske inspekcije koja će sve sagledati“- objasnio je Sinan Husić, predsjednik Saveza samostalni sindikata rudnika FBiH. Danas će biti održano i zasjedanje Štaba za spašavanje Rudnika „Kreka“ te će se donijeti naredne odluke.

„Nemam odustajanja. Maksimalno smo motivisani, nećemo odustati bez obzira na poteškoće sa kojima se suočavamo na terenu“- poručio je Husić.

Senad Sejdić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika „Mramor“ ističe da su mobilisane sve snage da se dođe do komorata. Još jednom podsjetio je da rudnmik nema široko čelo koje bi humaniziralo rad rudara u jami.

„Kada je u pitanju ova konkretno situacija, treba razjasniti stvari i kazati da se čelom otklanjaju ovakve situacije jer se desilo na radilištu na kojem se vrši jedino isključivo dobijanje uglja. Na tom radilištu se ne može ovo desiti to ako je široko čelna metoda u pitanju. Metoda otkopavanja sa urušavanjem krovine je upravo osnovni razlog zašto se ovo danas dešava na rudniku Mramor“- objasnio je Sjedić.

Rudnik je danas obišao i Sanel Buljubašić, direktor „Elektroprivrede“ te kazao da je rudnik bitan za energetski sektor, izrazio je nadu da će nestali rudar biti pronađen koji je, igrom slučaja, njegov sugrađanin iz Srebrenika.

„Ja sam slab na rudare, posebno kada vidite da u Rudniku „Mramor“ 50 % ljudi radi iz Srebrenika i svi se poznajemo. Morate biti slabi na ovakve situacije. Ono što je ljudski je da obiđete ove ljude i damo podršku, da obiđemo porodicu. To je ono što možemo“- kazao je Buljubašić.

Posdsjećamo, u ovom rudniku se ugalj dobija kao prije 100 godina, primitivnom metodom kopanja lopatom i krampom, a priča o nabavci širokog čela, nikada nije dobila konkretan rezultat.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo