20°C
Mostar 23°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

05.05.2024 / 11:30 Svijet - Procjene

Britanci tvrde: U Ukrajini dnevno gine oko 900 ruskih vojnika

Britanci tvrde: U Ukrajini dnevno gine oko 900 ruskih vojnika

Britanski Forine office objavio je novu procjenu ruskih gubitaka u Ukrajini. Rusi su posljednjih sedmica u ofanzivi i bilježe uspjehe koje nisu imali u posljednje dvije godine.

Međutim, sve to ima visoku cijenu. Britanski obavještajci procjenjuju da su Rusi gubili u prosjeku 899 ljudi dnevno tokom aprila. U njih ubrajaju i poginule i ranjene vojnike

Prema Britancima, sličnih cifara ima i za cijelu 2024. godinu do sada.

"Vjerovatno će se stopa ruskih gubitaka dodatno povećati u narednim mjesecima", smatraju Britanci. Naime, Rusi pripremaju ofanzivu na istoku Ukrajine, a britanski obavještajci su mišljenja da će to dodatno povećati brzinu kojom Rusi gube ljudstvo.

Ukupno, od početka rata u februaru 2022. godine, prema Britancima, Rusi su izgubili oko 465.000 vojnika. Britanci smatraju da su Rusi svoju vojsku u potpunosti prilagodili vrsti ratovanja u kojoj se oslanjaju na kvantitet umjesto na kvalitet.

To će rezultirati stalnim velikim gubicima i imati velike posljedice po budućnost ruske vojske. Međutim, u sadašnjosti, to znači nove velike probleme za Ukrajince, koji se mjesecima bore sa nedostatkom municije, a sada im nedostatak ljudstva postaje sve veći problem.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo