8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

04.05.2024 / 12:46 BiH - Predsjednik RS

Dodik odgovorio Nikšiću: Krivca za napad u Gacku biće teško utvrditi

Dodik odgovorio Nikšiću: Krivca za napad u Gacku biće teško utvrditi

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je tvrdnja federalnog premijera Nermina Nikšića da se u Srpskoj radi o "sistematskom terorisanju povratnika" izmišljena da bi se podigle tenzije.

Dodik je rekao da Nermin Nikšić na politikantski način pokušava da jednu osjetljivu temu poput napada na povratnike u Gacku stavi na teret RS, istakavši da su neprihvatljive kvalifikacije da je riječ o "sistematskom terorisanju povratnika".

- Tvrdnja o nekakvom sistematskom terorisanju je izmišljena kako bi se tenzije podigle. Ne mogu da vjerujem da je na ovaj način odlučio da usložnjenu situaciju još više usložni - izjavio je Dodik.

Dodik je naveo da niko ne spori da postoje određeni incidenti, ali ističe da ih je Republika Srpska sve riješila i počinioce privela pravdi, osim u Višegradu gdje je pretučena jedna porodica i na kojem organi rade.

Rekao je da želi da se Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj osjećaju potpuno sigurno.

- U RS su otkriveni svi napadi na povratnike i činimo sve da obezbijedimo stabilno i bezbjedno okruženje. Svi oni koji počine bilo kakav akt prema ljudima druge vjere i nacije ili iz bilo kog motiva treba da odgovaraju na najstroži način - istakao je Dodik.

On je naveo da je policija Republike Srpske učinila sve da se obezbijedi takva sigurnost, a da je pitanje šta se dešava u pravosuđu za Nikšića i njegove ljude koji su spremni da prihvate da ovakvo pravosuđe funkcionše u BiH.

- Imajući u vidu da cijenim Nikšića i njegovu objektivnost veoma sam iznenađen da je dostavio ovako jedno pismo puno krivice na samu Republiku Srpsku, a samo jednim dijelom govori da toga ima i u FBiH. Kada bi se uporedilo, vidjelo bi se da postoji u FBiH sve ono što je pokušao da pripiše RS - rekao je Dodik.

Začuđen je, ističe, da se Nikšić odlučio na jedan pamflet reagujući na događaj u Gacku na kojem policija radi, te ukazao da je objekat bio izolovan, bez prisustva stanovništva i da će teško biti utvrditi.

On je rekao da je ovakvim postupanjem Nikšić značajno zatvorio vrata mogućem dijalogu o mnogim drugim pitanjima, jer se pokazalo da je upravo on politički i etnički motivisan kada takve stvari tvrdi.

Dodik je naveo da se u slučaju Gacka, ako je urađeno iz etnički motivisanih razloga, mora pronaći počinilac i biti kažnjen, ali smatra da ne treba da se prejudicira dok sve ne bude završeno.

- Nikšić je ubrzao i optužio Republiku Srpsku na najcrnji mogući način, žao mi je što je to uradio, mislim da smo imali do sada nesumnjivo dobar dijalog na svim pitanjima - rekao je Dodik.

Dodik je pozvao policiju Republike Srpske da pojača mjere sigurnosti u naseljima gdje žive povratnici Bošnjaci ili oni koji su tu živjeli njihove sigurnosti i da se svaki napad se rigorozno kažnjava.

- Zato bi možda bilo dobro da se za takve napade promijeni zakon u Republici Srpskoj i to ću predložiti da se uvedu rigoroznije kazne za takva djela, pogotovo ona koja su motivisana na etničkoj osnovi. Mi ćemo to uraditi i mi ćemo pokazati da to možemo - zaključio je Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo