16°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

04.05.2024 / 10:55 Svijet - Iznad Krima

Rusija tvrdi da je oborila četiri američke rakete ATACMS

Rusija tvrdi da je oborila četiri američke rakete ATACMS
Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u subotu da su njegove snage protivzračne odbrane oborile četiri dugometne rakete američke proizvodnje iznad poluotoka Krim, oružje poznato kao Vojni taktički raketni sistem (ATACMS) koje je Washington isporučio Ukrajini posljednjih sedmica. Ministarstvo nije pružilo detalje.

Ruski zvaničnici u utorak su također saopćili da je Ukrajina napala Krim s ATACMS-om u pokušaju da probije rusku zračnu odbranu anektiranog poluotoka, ali da je šest raketa oboreno.

Američki zvaničnik prošlog mjeseca u Washingtonu je saopćio da su Sjedinjene Države tajno isporučile rakete dugog dometa Ukrajini posljednjih sedmica.

Rakete ATACMS, dometa do 300 kilokmetara prvi put su korištene u ranim jutarnjim satima 17. aprila, lansirane na ruski aerodrom na Krimu koji je bio oko 165 kilometara od ukrajinskih linija fronta, saopćio je zvaničnik.

Pentagon se u početku protivio raspoređivanju raketa dugog dometa, zabrinut da bi uzimanje projektila iz američkih zaliha naštetilo vojnoj spremnosti SAD-a.

Postojala je i zabrinutost da će ih Ukrajina koristiti za napad na ciljeve duboko u Rusiji, korak koji bi mogao dovesti do eskalacije rata ka direktnoj konfrontaciji između Rusije i Sjedinjenih Država.

Rusija je otela i anektirala Krim Ukrajini 2014. Njena Crnomorska flota se nalazi na poluotoku.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron obećao je u četvrtak tri milijarde funti godišnje vojne pomoći Ukrajini "koliko god bude potrebno", dodajući da London nema ništa protiv da se njegovo oružje koristi unutar Rusije, što je izazvalo oštar prijekor Moskve, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo