18°C
Mostar 21°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

02.05.2024 / 21:24 Svijet - Stručnjak za genocid

Rosensaft: Bilo bi nesavjesno kada bi Izrael stao na stranu Srbije

Rosensaft: Bilo bi nesavjesno kada bi Izrael stao na stranu Srbije
Foto: Vijesti.ba
Menachem Rosensaft, bivši potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, profesor prava na Pravnom fakultetu Cornell i predavač prava na Pravnom fakultetu Columbia govorio je o Rezoluciji o Srebrenici koja se očekuje u UN-u.

Govoreći o izjavi izraelskog ambasadora u Srbiji Yahela Vilana, koji je kazao da "nazivanje masovnog pogubljenja koje su trupe bosanskih Srba počinile u gradu Srebrenici genocidom umanjuje značaj tog izraza", Rosensaft naglašava da bi Izrael nesavjesno postupio ako ne bi glasao za Rezoluciju.

"Prije samo dvije godine, Izrael je bio pokretačka snaga u navođenju Generalne skupštine UN-a da osudi poricanje holokausta. Izrael je 2013. godine učinio pravno i moralno ispravnu stvar kada je izručio bosanskog Srbina optuženog za učešće u genocidu u Srebrenici da mu se sudi u Bosni", poručuje Rosensaft, dodajući:

"Bilo bi nesavjesno kada bi Izrael sada stao na stranu RS, Srbije, a najvjerovatnije i Rusije u protivljenju — ili čak uzdržavanju — od rezolucije Generalne skupštine UN", naveo je Rosensaft, prenosi Times of Israel.

Rosensaft je nagalasio da se jevrejska i muslimanska zajednica moraju ujediniti i suporstaviti političkim i vjerskim vođama.

"U trenutku kada se Jevreji i muslimani širom svijeta sve više udaljavaju jedni od drugih, prečesto međusobno suprotstavljeni od političkih i vjerskih vođa s namjerom da potpiruju plamen mržnje i paranoje, moramo u najmanju ruku svi okupiti se u istom poštovanju i dostojanstvu prema bošnjačkim žrtvama genocida u Srebrenici kao i jevrejskim žrtvama", zaključio je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo