13°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 15°C

02.05.2024 / 18:30 BiH - Foto/Video

Ulica Kurta Schorka: Primjer neuspjeha svih nivoa vlasti u KS

Nema sumnje da će i uoči predstojećih lokalnih izbora političke stranke i kandidati olako davati obećanja u borbi za glasove građana. Ta obećanja nerijetko nemaju utemeljenje, odnosno uz obećano ne nude i način kako će tačno riještiti određeni problem.

Nakon izbora, nerješavanje problema argumentuje se isprepletenim nadležnostima, prebacivanjem krivice na drugi nivo vlasti i tako već godinama. Ne tako davno, aktuelne vlasti u Kantonu Sarajevo obećale su od glavnog grada napraviti metroplolu. Ipak, na djelu je upravo suprotno - smećem zatrpan grad, ruglo i nelegalna prodaja na skoro svakom koraku, nepodnošljive saobraćajne guže...

Nerad i tromost jednog aparata, koji bi trebao biti na usluzi građanima i privredi može se oslikati na jednom primjeru, u jednoj ulici - Kurta Schorka. Radi se o saobraćajnici koja spaja grad sa Aerodromom Sarajevo i koja bi trebala biti njegovo ogledalo u dolasku i odlasku.

Ruglo grada

I dok nadležni tvrde da je Sarajevo spremno da preuzme vodeću ulogu na turističkoj sceni, prvo na što turisti naiđu na putu od Aerodroma je pijaca na Stupu, skup oskudnih i prašnjavih štandova uz magistralnu cestu. Osim vizuelne katastrofe, ovi štandovi i uz njih parkirani automobili stvaraju užasne saobraćajne gužve.

Tu dolazimo da pitanja nadležnosti. Naime, nakon što je Kantonalna inspekcija utvrdi da niz lica na ovom jestu nelegalno drži tezge za prodaju voća, povrća i cvijeća izvan pijačnog prostora, bez odobrenja nadležnog organa, inspektori izdaju rješenja za generalno čišćenje i uređenje prostora, te uklanjanje viška gajbi, paleta i drugih materijala sa navedene lokacije. A kako se radi o bespravnom zauzimanju javne površine, što je u nadležnosti lokalnih zajednica, predmet se proslijedi na nadležno postupanje komunalnoj inspekciji Općine Ilidža i Općine Novi Grad Sarajevo.

Potkapacitirane inspekcije

S druge strane postoji problem nedovoljnog kapaciteta inspekcija. Naime, Inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o unutrašnjoj trgovini, osim federalne, vrše nadležna kantonalna i gradska/općinska tržišna inspekcija i drugi inspekcijski organi svako u okviru svoje nadležnosti. Ipak, frapantno zvuči, ali je tačan podatak da na području cijele Federacije BIH djeluje samo 12 tržišnih inspektora.

Iz Kantonalne inspekcije za Vijesti.ba kažu da “ovaj organ ne može eliminirati pojavu nelegalnih uličnih prodavača, s obzirom da je to kompleksnija problematika i posljedica socio-ekonomskih prilika, te samim tim predstavlja opšti društveni problem”.

- Inspektori tržišno-turističke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo u periodu januar - februar 2024. godine izvršili 108 inspekcijskih nadzora koji se odnose na "sivu ekonomiju", a koji obuhvataju i bespravan promet, prilikom čega je izdat 51 prekršajni nalog u vrijednosti novčane kazne od 45.550,00 KM, kao i 28 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, navode iz kantonalne inspekcije.

Rješenje u transverzali

Rješenje za probleme je u planiranoj izgradnji XII transverzale i rušenju opskurnih objekata koji se nalaze na planiranoj trasi. No, ta priča stoji u mjestu već 12 godina, a na ovoj saobraćajnici sudaraju se nadležnosti općina Novi Grad i Ilidža te Federacije BIH. Tek nedavno Općina Novi Grad obavijestila je javnost da je izdala urbanističku saglasnost Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH za izgradnju dijela XII transverzale.

Općina Ilidža je 2022. godine izdala Cestama FBIH urbanističku dozvolu spoja sa Novim Gradom. Sudeći po navedenom, građani će još dugo biti žrtve isprepletenih nadležnosti između Federacije, kantona i opština, s obzirom da se ne nazire pojednostavljenje procedura u kojima bi Federacija gradila ceste od znažaja za entitet tako što bi dozvole izdavlo nadležno ministarstvo. Zato sada imamo situaciju da se na 1,5 kilometara ceste isprepliću najmanje tri nadležnosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo