8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

02.05.2024 / 08:35 Svijet - "Ransomware napad"

Ukrajinski haker osuđen na više od 13 godina zbog zloupotrebe ličnih podataka

Ukrajinski haker osuđen na više od 13 godina zbog zloupotrebe ličnih podataka
Foto: Facebook
Ukrajinski kibernetički prevarant osuđen je sinoć u SAD-u na 13 godina i sedam mjeseci zatvora zbog više od 2500 tzv. ransomware napada i traženja preko 700 miliona dolara otkupnine, saopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Jaroslav Vasinskij (24) također treba platiti više od 16 miliona dolara odštete, dodalo je Ministarstvo. Ističu da je Vasinskij izveo napade koristeći varijantu ransomwarea Sodinokibi/REvil i javno izložio podatke žrtava koje nisu htjele platiti otkupninu, prenosi HINA.

"Danas je bliska saradnja FBI-a s našim svjetskim partnerima ponovno osigurala da se kibernetički kriminalac koji je mislio da je izvan našeg dosega suoči s posljedicama svojih postupaka", rekao je u izjavi direktor FBI-a Christopher Wray.
 
Vasinskij je odgovoran i za napad na floridskog dobavljača softvera Kaseya u julu 2021., saopćilo je ministarstvo ranije. Optužen je da je provalio u Kaseyu i istovremeno sa saučesnicima distribuisao REvil ransomware prema 1500 korisnika kriptirajući njihove podatke.

"Koristeći ransomware, zlonamjerni akteri iz cijelog svijeta mogu paralizovati američke kompanije u nekoliko minuta", rekla je Leigha Simonton, američka tužiteljica za Sjeverni okrug Teksasa gdje se vodilo suđenje.

Vasinskij, koji je iz Poljske izručen Sjedinjenim Državama, prethodno se izjasnio krivim po optužnici od 11 tačaka koje ga terete za udruživanje radi prevare i srodne aktivnosti u vezi s računarima, oštećenje zaštićenih računala i udruživanje zbog pranja novca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo