8°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

01.05.2024 / 15:43 Svijet - Video

Proizraelski aktivisti napali propalestinske na skupu u SAD

Proizraelski aktivisti napali propalestinske na skupu u SAD

Kasno u noći sa utorka na srijedu došlo je do općeg haosa u kampusu Univerziteta Kalifornija kada su proizraelski studenti napali propalestinske demonstrante što je dovelo do opće tučnjave, a ispaljen je i vatroment u gomilu.

Ovaj nered odražava scene viđene u univerzitetskim kampusima širom zemlje, uključujući i Univerzitet Columbia u New Yorku, gdje je nakon što su aktivisti ignorisali zahtjeve da raspuste svoje kampove, nakon čega je više stotina policajaca upalo u kampus i počelo hapšenja.

Nasilje na UCLA počelo je kada se grupa proizraelskih aktivista pojavila na kampusu s namjerom da uklone antiizraelski i pro palestinski kamp, javlja KTLA.

Kanal je rekao da je proizraelska strana bacila vatromet na prosvjednike i upotrijebila 'nešto što je moglo biti sprej za medvjede.'

Lokalni mediji prikazali su demonstrante kako se sklanjaju, pokrivajući se kišobranima od spreja. Dosad je najmanje jednu osobu vozilo hitne pomoći odvezlo na liječenje.

Izvještaji s mjesta događaja oko ponoći pokazala su da je osiguranje fakulteta dobilo otkaz i da policija Los Angelesa nije prisutna u kampusu.

Jedna osoba u kampusu koja nije student, ali pruža pomoć prosvjednicima, John Fenoglio, rekao je KTLA-i da vjeruje u pozive prosvjednika da se UCLA odvoji od Izraela.

"Kad imate genocid koji traje ovoliko dugo, ljudi jednostavno neće moći živjeti rame uz rame s dvije vlade na način na koji se to sugerira i mislim da je slobodna Palestina jedini put naprijed", on je rekao.

Rektor Kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu rekao je kasno u utorak da su snage za provođenje zakona angažirane da istraže 'nedavne činove nasilja' koje je počinila skupina demonstranata i da je pojačana sigurnost u tom području.

"Vidjeli smo slučajeve nasilja koji su potpuno u suprotnosti s našim vrijednostima kao institucije posvećene poštovanju i međusobnom razumijevanju. U drugim slučajevima, studentima na putu do nastave fizički je blokiran pristup dijelovima kampusa", kazao je kancelar Gene Block.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo