11°C
Mostar 16°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 12°C

30.04.2024 / 19:45 Svijet - 13 milijardi dolara

Vojska SAD-a uskoro dobija avion 'sudnjeg dana'

Vojska SAD-a uskoro dobija avion 'sudnjeg dana'

Ministarstvo odbrane SAD je u petak zvanično odabralo korporaciju Sierra Nevada da opremi i konfiguriše nove avione "sudnjeg dana".

Kompanija će isporučiti nove avione sa sistemima za iznos od 13 milijardi dolara. Koji će to model biti još nije zvanično potvrđeno, ali najvjerovatnije je to Boing 747-8. Korporacija Sierra Nevada mora da isporuči avione do 2036. godine, prenosi Avio Press.

SAD su 1974. godine stavile u upotrebu četiri opsežno prerađena aviona Boing 747-200 sa jasno definisanim zadatkom: preduzimaju akciju kada ništa ne radi na terenu. Zbog toga se nazivaju i avionima 'sudnjeg dana'.

"U slučaju vanredne situacije u državi ili uništenja komandnih i kontrolnih centara na zemlji, letjelica pruža visoko sposoban komandni, kontrolni i komunikacijski centar za usmjeravanje američkih snaga, izvršavanje ratnih naređenja u vanrednim situacijama i djelovanje civilnih vlasti na koordinati", ovako američko ratno vazduhoplovstvo opisuje zadatak specijalnog Boinga 747, koji naziva E-4 Advanced Airborne Command Post AACP. Jedan od njih je stalno u pripravnosti i spreman za polazak.

U svakom od američkih aviona sudnjeg dana u hitnim slučajevima može raditi do 111 ljudi – uključujući predsjednika i rukovodstvo vojske. Zahvaljujući mogućnosti dopunjavanja goriva u vazduhu mogu ostati u vazduhu i do sedmicu dana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo