19°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 11:30 Svijet - Pojas Gaze

Sedam Palestinaca ubijeno, 32 ranjeno u izraelskom bombardovanju

Sedam Palestinaca ubijeno, 32 ranjeno u izraelskom bombardovanju
Foto: X

Sedam Palestinaca je ubijeno, a najmanje 32 je ranjeno u utorak u izraelskom bombardovanju blokiranog Pojasa Gaze, javlja dopisnik WAFA-e.

On je saopćio da su izraelski ratni avioni pokrenuli seriju zračnih napada na sjeverne i zapadne dijelove izbjegličkog kampa Nuseirat, ubivši četiri Palestinca i ranjavajući 15 ostalih.

Dodao je da su izraelski ratni avioni izveli tri zračna napada na gradsku četvrt Zaitoun u Gazi, pri čemu su tri osobe poginule, a deset je ranjeno.

Borbeni avioni također su napali grad Jabalya i izbjeglički kamp u sjevernom pojasu, ranjavajući sedam osoba, među kojima troje djece.

U međuvremenu, izraelska artiljerija granatirala je izbjegličke kampove al-Bureij i al-Maghazi u centralnom pojasu, kvartove Tal al-Hawa, Sheikh Ijlin i az-Zaytoun u gradu Gazi, kao i i kulu Sheikh Zayed u mjestu Beit Lahia.

U južnom pojasu artiljerija je napala civilne kuće u istočnom dijelu grada Khan Younes.

Novi napadi su pokrenuti dok su timovi za potragu i spašavanje izvukli šest raspadnutih tijela iz kvarta al-Amal, zapadno od Khan Younisa, dok su operacije potrage još u toku kako bi se izvukla ostala tijela ispod ruševina.

Timovi za potragu i spašavanje uspjeli su u utorak ujutru izvući 24 tijela, među kojima tijela djece i žena, nakon izraelskih zračnih napada na kuće širom grada Rafaha u južnom pojasu.

Izrael, kome se sudi pred Međunarodnim sudom pravde za genocid nad Palestincima, vodi razorni rat u Gazi od 7. oktobra, ubijajući najmanje 34.488 Palestinaca i ranjavajući 77.643 ostalih.

Najmanje 7.000 osoba je nestalo, za koje se pretpostavlja da su mrtvi pod ruševinama svojih domova širom pojasa.

Palestinske i međunarodne organizacije navode da su većina ubijenih i ranjenih žene i djeca.

Izraelska ofanziva je također rezultirala nasilnim raseljavanjem skoro dva miliona ljudi iz kompletnog pojasa Gaze, pri čemu je velika većina raseljenih prisiljena pobjeći u gusto naseljen grad Rafah na jugu zemlje u blizini granice s Egiptom – u ono što je postalo najveći palestinski masovni egzodus od Nakbe 1948. godine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo