19°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 08:44 Svijet - Indijski okean

Jemenski Huti napali kontejnerski brod

Jemenski Huti napali kontejnerski brod
Ilustracija

Jemenski Huti borci saopćili su da su napali dronom kontejnerski brod MSC Orion u Indijskom okeanu, u okviru njihove aktuelne kampanje protiv međunarodnih brodova u znak solidarnosti s Palestincima i protiv izraelskih vojnih akcija u Gazi.

MSC Orion pod zastavom Portugala plovio je između luka u Sinesu u Portugalu i Salalahu u Omanu, a njegov registrirani vlasnik je Zodiac Maritime, navodi se u podacima LSEG.

Zodiac je djelomično u vlasništvu izraelskog biznismena Eyala Ofera. Kompanija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Huti, koji su povezani s Iranom, pokrenuli su uzastopne napade bespilotnim letjelicama i projektilima u Crvenom moru, moreuzu Bab al-Mandab i Adenskom zalivu od novembra, prisiljavajući pošiljaoce da preusmjere teret na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike, i izazivajući strah da bi se rat Izraela i Hamasa mogao proširiti i destabilizirati Bliski istok.

U martu je vođa grupe saopćio da grupa širi područje napada kako bi spriječila brodove povezane s Izraelom da prođu kroz Indijski okean prema Rtu dobre nade.

Grupa povezana s Iranom također je napala komercijalni brod Cyclades, kao i dva američka razarača u Crvenom moru, saopćio je njen portparol u televizijskom obraćanju u utorak ujutru.

Britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey ranije je javila da je kontejnerski brod pod zastavom Malte u ponedjeljak saopćio da je napadnut s tri projektila dok je bio na putu iz Džibutija za saudijski grad Džedu. Huti su saopćili da je Cylades bio na toj ruti kada je napadnut kontejnerski brod.

Ambrey je naveo da je brod bio na meti zbog trgovine njegovog operatera s Izraelom.

Sjedinjene Države i Britanija izvele su napade na ciljeve Hutija u znak odmazde za njihove napade na brodove, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo