12°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C

28.04.2024 / 14:03 SHOW - Rijetka posjeta

Princ Harry početkom maja dolazi u Veliku Britaniju

Princ Harry početkom maja dolazi u Veliku Britaniju
Foto: Profimedia
Princ Harry će osmog maja u londonskoj katedrali svetoga Pavla proslaviti desetu godišnjicu održavanja međunarodnoga sportskog događaja pod nazivom Invictus Games, koji je on utemeljio, zbog čega će doputovati u rijetku posjetu Britaniji.

Harry živi u Sjedinjenim Državama sa suprugom Meghan i njihovo dvoje djece, a Invictus igre je pokrenuo godine 2017. Riječ je o međunarodnom multidisciplinarnom sportskom događaju za ranjene i bolesne ratne veterane. Harry je dio vojne karijere odradio kao pilot vojnoga helikoptera u Afganistanu, prenosi HINA.

U sklopu crkvene službe okupljenim ratnim veteranima i članovima zajednice Invictus obratit će se princ Harry, a prigodan će tekst pročitati britanski glumac Damian Lewis. Organizatori su kazali da će se na taj način "obilježiti deceniju tokom koje su kroz sport mnogima izmijenjeni i spašeni životi".

Otkako je 2020. prestao raditi kao član britanske kraljevske porodice, Harry je samo nekoliko puta doputovao u Britaniju. Među ostalim, to je bio pogreb njegove bake, kraljice Elizabete II. godine 2022. i očeva krunidba u maju 2023.

Zadnji je put u Britaniji viđen u februaru ove godine kada se nakratko sastao s ocem nakon što je monarh objavio da mu je dijagnostikovan rak. Palača je u petak saopćila da će se kralj Charles vratiti svojim javnim dužnostima s obzirom na to da je liječenje bilo uspješno i da se dobro oporavio.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo