15°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

28.04.2024 / 09:37 BiH - "Da svi budemo jedno"

Prvi put u Sarajevu: Nacionalni molitveni doručak sutra u Parlamentu BiH

Prvi put u Sarajevu: Nacionalni molitveni doručak sutra u Parlamentu BiH
Foto: Arhiva / PS BiH
Nacionalni molitveni doručak, događaj je koji spaja različite konfesije i politička uvjerenja, a koji će se, pod nazivom “Da svi budemo jedno”, prvi put održati u Sarajevu, sutra, 29. aprila 2024. godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Jedan od domaćina je i predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović.

Glavni pokrovitelj ovog događaja je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović, a uz poslanika Sašu Magazinovića organizatori i domaćini su i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, poslanik u Bundestagu SR Njemačke Josip Juratović, te profesor dr. Ahmet Shala.

Ovaj nadstranački i nadkonfesionalni susret, koji se naslanja na tradiciju Nacionalnog molitvenog doručka u Washingtonu, okupit će osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog, akademskog i privrednog života Zapadnog Balkana s ciljem promoviranja razumijevanja među ljudima bez obzira na političku, vjersku, ideološku, kulturnu ili drugu pripadnost.

Molitveni doručak bit će održan u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega će u Plavoj sali Parlamentarne skupštine BiH biti održana i panel diskusija na temu "Svjesni svoje odgovornosti pred Bogom i ljudima".

Nacionalni molitveni doručak vuče korijene iz Amerike, iz vremena prije Drugog svjetskog rata, kada su se siromašni okupljali kako bi uz zajednički obrok imali i molitvu. Kasnije je ovu tradiciju preuzela grupa kongresmena, a od 50-ih godina redovno je i prisustvo predsjednika SAD-a. Molitveni doručak je događaj koji ima internacionalni karakter. Kroz sve ovo vrijeme je zadržao svoju suštinu - okupljanje ljudi različitih konfesija i političkih opredjeljenja, te promociju mira i vjerske tolerancije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo