6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

25.04.2024 / 17:03 SHOW - Hrvatska pjevačica

Nina Badrić: Platila sam visoku cijenu svoje nezavisnosti

Nina Badrić: Platila sam visoku cijenu svoje nezavisnosti
Foto: Instagram
Hrvatska pjevačica Nina Badrić govorila je o temi seksualnog nasilja i uznemiravanja žena.

Badrić je u intervjuu za Story.hr rekla da je jako važno da sve žrtve imaju podršku i empatiju svih nas. Međutim, kaže da su mnoge žene nažalost vlastitim životima platile svoju borbu.

Badrić se prisjetila i Nizame Hećimović iz Gradačca, čiji je partner putem live prijenosa na društvenim mrežama snimio njeno ubistvo.

"Prisjetimo se samo, nažalost, stravičnog događaja u Gradačcu gdje je monstrum u prijenosu uživo na društvenim mrežama ubio suprugu. Komentari ljudi na njegovu profilu bili su zastrašujući, slični nogometnom navijanju, što je u meni izazvalo golemu jezu, tugu i nemoć. To me iznimno plaši i rastužuje. Kao društvo moramo dosegnuti stanje svijesti da osobama koje trebaju našu pomoć ona u svakom trenutku bude i omogućena. Psihološka, medicinska i policijska zaštita, ali prije svega ona ljudska", rekla je Nina Badrić.

Inače, u Hrvatskoj se u posljednje vrijeme mnogo govori o reditelju Daliboru Mataniću koji je priznao da je godinama seksualno uznemiravao saradnice. Mnogima nije jasno kako se o tim situacijama nije govorilo 20 godina. Međutim, Nina je istakla da se mnoge žene plaše jer postoji strah da ostanu bez egzistencije i sigurnosti. S tim u vezi otkrila je s kakvim se situacijama susretala tokom karijere.

"Zadržati svoje dostojanstvo i proći sve bilo je jako teško. Platila sam visoku cijenu svoje nezavisnosti. U ovome poslu kao ženi niko mi nije čuvao leđa pa sam sama sebi morala biti čuvar i korektor. Mnogi su se 'očešali' o mene jer su znali da me nema ko odbraniti. Ipak, dobri Bog me je pripazio na mom putu, to sa sigurnošću mogu reći jer su se neke iznimno opasne situacije u kojima sam se našla uvijek okrenule na dobro", objasnila je.

Ona je rekla kako je tokom karijere često doživljavala ucjene, nepravde i zastrašivanja moćnih muškaraca.

"Susretala sam se na svome putu s različitim ljudima i dobrim i onim lošim. Doživjela sam puno puta ucjene, nepravde i zastrašivanja moćnih muškaraca. U životu sam, nažalost, upoznala i psihopate u pravom smislu te riječi koji su me pokušali psihički ili emocionalno zlostavljati. Zapravo, ispravnije je reći slomiti. Nažalost, to su redom bili muškarci koji su demonstrirali svoju silu u danom trenutku. To su teške situacije kojih se nerado sjetim", dodala je.

Sada kaže da se više ne plaši te da su takve situacije iza nje. Osobe s kojima je imala problema, ne želi nazivati bolesnim nego samo pokvarenim. Istakla je da pod svaku cijenu nastoji sačuvati vlastiti mir.

Tvrdi i da je situacija danas nešto bolja u odnosu na početku njene karijere tokom 90-ih. Tvrdi da joj mnogi ne bi vjerovali kada bi ispričala šta se tada događalo. Nina tvrdi da je situacija danas znatno bolja jer se sve više javno priča o zlostavljanju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo