6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

25.04.2024 / 13:29 Obrazovanje - Zenica

Zenički univerzitet na Danu otvorenih vrata danas ugostio 600 maturanata iz ZDK-a i SBK-a

Zenički univerzitet na Danu otvorenih vrata danas ugostio 600 maturanata iz ZDK-a i SBK-a
Foto: FENA

Nekoliko stotina maturanata i budućih studenata iz Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona okupilo se danas u Kampusu Univerziteta u Zenici na tradicionalnoj manifestaciji “Dan otvorenih vrata UNZE-a”, na kojem maturantima srednjih škola predstavljaju studijske programe osam fakulteta tog univerziteta.

Maturantima su na štandovima fakulteta, u razgovoru s nastavnicima, osobljem i studentima, prezentirani uslovi upisa i studiranja te smještaja u Studentskom centru Zenica, koji ima 228 kreveta te djeluje u sklopu UNZE-a.

- Ovo je prilika da se naši budući studenti, današnji maturanti, upoznaju s 33 studijska programa koji se mogu studirati na UNZE. Danas ćemo im omogućiti da obiđu i naše laboratorije, da se upoznaju s našim studentima i nastavnicima te da vide šta mogu studirati na našem univerzitetu. Bitno je da je prijavljeno oko 600 maturanata iz ova dva kantona i mi smo na UNZE-u zadovoljni odzivom te se nadamo da će oni i upisati jedan od studijskih programa na UNZE-u - kazao je rektor tog univerziteta Jusuf Duraković.

Kako je istakao, zbog smanjenog broja studenata te maturanata koji žele studirati, na UNZE-u se bore da poboljšaju kvalitet studija te da otvaraju atraktivne i s aktuelnim trenutkom usklađene studijske programe.

-Vjerovatno ćemo u drugom upisnom roku ponuditi novi studijski program - Elektrotehnika i informacione tehnologije. Otvorili smo softversko inžinjerstvo, studijski program Opće medicine…To su studijski programi koji su interesantni tržištu rada i našim maturantima - podvukao je Duraković.

UNZE ukupno ima oko 4.000 studenata na sva tri ciklusa, od kojih je na prvom ciklusu studija njih oko 3.200.

Senat i Upravni odbor UNZE-a, napomenuo je, dali su saglasnost za otvaranje studijskog programa Elektrotehnika i informacione tehnologije, ali se još čeka saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK pa se nada da će prvu generaciju studenata na tom odsjeku imati priliku upisati tek u drugom upisnom roku.

Predsjednica Unije studenata UNZE-a Larisa Gadžun, inače studentica pete godine Opće medicine, istakla je kako su Dani otvorenih vrata UNZE-a idealna prilika kako bi započeli kvalitetan odnos s učenicima srednjih škola, odnosno maturantima.

-Naš je cilj da im približimo šta znači studirati na UNZE. UNZE sa svojim stručnim kadrom i zaista jednom inspirativnom podrškom, nudi priliku studentima za razne aktivnosti - kazala je Gadžun.

Opću medicinu u Zenici namjerava studirati i maturantica zeničke Druge gimnazije Ajla Salčinović, koja je istakla kako su je oduvijek privlačile medicinske nauke.

-To je jedino što mi je ležalo i u tome sam se pronašla pa planiram to da i studiram, odnosno da se bavim s tim. Zenički univerzitet je moj izbor - kazala je Salčinović.

Maturant Srednje tehničke mašinske škole iz Busovače Anel Zatagić planira upisati Mašinski fakultet u Zenici, gdje, kako je kazao, ima dosta prijatelja koji studiraju.

-Planiram upisati mašinstvo pa, ako mi dobro krene, nastavit ću se time baviti u životu - kazao je Zatagić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo