7°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

24.04.2024 / 11:58 BiH - Dodijeljeni predugovori

KS: Još 18 porodica pripadnika boračke populacije riješit će stambeno pitanje

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo upriličilo je danas prijem za 18 pripadnika boračke populacije, kojima su ovom prilikom dodijeljeni predugovori za dodjelu stana u vlasništvo, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Potpisivanjem predugovora, 18 porodica iz reda boračke kategorije trajno će riješiti stambeno pitanje, a predmetni stanovi u izgradnji nalaze se na lokalitetu općine Ilijaš, i to njih 16, te dva na lokalitetu općine Vogošća, u naselju Rosulje.

Prema riječima ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omera Osmanovića, riječ je o pripadnicima boračkih kategorija koji su svoje zahtjeve podnijeli u prethodnoj, 2023. godini.

''Ovo je jedan od kapitalnih projekata Ministarstva, rekao bih jedan od najvećih, na koji sam izuzetno ponosan i na kojem radimo kontinuirano, nakon što smo riješili dugogodišnje liste čekanja. Drago mi je da danas ovdje vidim majke i supruge šehida, ratne vojne invalide koji su dočekali da riješe stambeno pitanje i ovo je zaista jedan minimum koji je naša obaveza prema tim porodicama. Ovo je jedan kontinuirani projekt, a nama još preostaje da vama dodijelimo i ključeve vaših novih stanova koji će biti useljivi krajem 2025. godine. Hvala vama, hvala vašim muževima, djeci i očevima, koji su dali ono najvrijednije za nas i našu domovinu i uvijek ponavljam, mi se sjećamo naših heroja, a zlikovci pamte ratne zločince'', istakao je ministar Osmanović, ovom prilikom.

Kako je pojasnio direktor Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova Elvedin Lagarija, ovim projektom zaključeni su zahtjevi iz 2023. godine, a rukovodstvo Fonda i dalje stoji na raspolaganju svim pripadnicima boračke populacije.

''Zahvalio bih se ministru Osmanoviću na izuzetnoj saradnji, te naporima koje ulaže u ovaj projekt, kako nijedna porodica koja ostvaruje ovo pravo u skladu s važećim zakonskim aktima, ne bi ostala bez krova nad glavom. Mi smo tu zbog vas i vama stojimo na raspolaganju u svim segmentima rjašavanja stambenog pitanja'', kazao je direktor Lagarija.

Predugovori su danas dodijeljeni za jednog roditelja šehida, 14 supruga šehida, te tri ratna vojna invalida.

Šesnaest porodica će u svoje nove stanove useliti u općini Ilijaš, objekt ''Centar'', dok će dvije porodice svoj dom pronaći u Vogošći, u naselju Rosulje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo