563°C
Mostar 580°C
Tuzla 578°C
Banja Luka 578°C
Bihać 570°C

23.04.2024 / 20:46 BiH - ZDK

Osude vršnjačkog nasilja u Zenici: Potrebno raditi na prevenciji

Osude vršnjačkog nasilja u Zenici: Potrebno raditi na prevenciji
Foto: Arhiv

Članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici i predstavnici tradicionalnih vjerskih zajednica i Crkava grada Zenica zabrinuti su zbog vijesti o vršnjačkom nasilju u zeničkom naselju Perin Han, kao i o seksualnom nasilju koje se dogodilo u središnjem dijelu toga grada.

- Svi moramo preuzeti krivicu i odgovornost za takve strašne pojave među maloljetnicima, djecom i mladima u našem društvu. Roditelji, obrazovne i odgojne institucije, vjerske zajednice i crkve, ali i šira društvena javnost moraju poduzeti konkretne korake da bismo eliminirali takve pojave i spriječili njihovo širenje u našoj zajednici – navodi se.

Kako ističu u saopćenju za javnost, nasilje nema opravdanja, i vjerske zajednice i crkve osjećaju svojom dužnošću snažno podići glas kad se takve situacije dogode. Posebno je, kako navode, važno iskazati spremnost da svi zajedno rade na prevenciji tih strašnih i tužnih događaja.

- Roditelje, u prvom redu, pozivamo da preuzmu Bogom danu obavezu brige spram darovanih života njihove djece. Neće niko drugi odgajati vašu djecu do vas samih, jer kućni odgoj je nezamjenjiv i nenadoknadiv. Moramo znati šta nam djeca gledaju na internetu, moramo pratiti njihovo vrijeme i oblikovati ga čuvajući njihovu slobodu, ali usmjeravajući je u kreativnom smislu i moramo znati ko su im uzori i obrasci - ističe se.

Obrazovne institucije moraju, kako ističu u zajedničkom saopćenju, vratiti svoju odgojnu komponentu.

- Pedagozi i sociolozi morali bi svoj poziv raditi predanije, jer smo u okolnostima općih moralnih kriza i poljuljanih autoriteta. Političari moraju utjecati na zakonodavne procese, koji trebaju sankcionirati i preodgojiti počinioce. Policijski organi moraju, djelotvornim radom, osiguravati sigurnost za svakog građanina naše zajednice. Na koncu, vjerski službenici moraju svoj poziv svjedočiti kao ljudi koji su svjesni bosanskohercegovačke složenosti. Stoga, svaka riječ i svaka gesta mora biti odmjerena u cilju jačanja stabilnosti, sigurnosti i mira u našoj zemlji. Moramo se boriti protiv zloupotrebe religijskih pojmova, simbola, i obreda, i moramo biti najbolji primjeri našoj djeci i mladima.

Samo tako ćemo biti autentični svjedoci svoga duhovnog poziva među našim narodom. Jednom riječju, pozivamo svakog pojedinca - preuzmite odgovornost. Najveća vrijednost, koju imamo u društvu, su ljudski životi. Ne smijemo o tome govoriti samo kad se suočimo s teškim oblicima nasilja ili gubitaka života. Svaki pojedinac je važan i nezamjenjiv – navode u zajedničkom saopćenju članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici i predstavnici tradicionalnih vjerskih zajednice i Crkava grada Zenica povodom najnovijih dešavanja vršnjačkog nasilja.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo