6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 19:03 Svijet - Atina

U Grčkoj uhapšeno više od 60 huligana

U Grčkoj uhapšeno više od 60 huligana

Grčka policija uhapsila je 63 osobe pod optužbom da su članovi kriminalne organizacije povezane sa sportskim nasiljem, saopćili su zvaničnici u utorak.

Sport u Grčkoj obilježen je nasilnim incidentima na terenu i van njega posljednjih godina, a vlasti su više puta obećavale da će eliminirati te huligane.

Većina uhapšenih su navijači Olimpiakosa.

Advokatica Vaso Pantazi, koji zastupa dvojicu uhapšenih, kazala je za Reuters da su njeni klijenti negirali optužbe.

Hapšenja su dio opsežne operacije koja uključuje racije u 87 stanova i oduzimanje dokaza, među kojima su mobilni telefoni, laptopi, noževi i zračno oružje.

Policija je identifikovala 160 osumnjičenih članova kriminalne grupe, koja deluje najmanje od 2019. godine, saopćili su zvaničnici. Optuženi su za krivična djela u rasponu od nedozvoljenog posjedovanja droge, oružja i eksploziva do pljačke i ubistva iz nehata.

Istraga je podstaknuta pogibijom u decembru prošle godine 31-godišnjeg policajca Georgiosa Lyngeridisa, koji je teško povrijeđen bakljom u sukobima policije za suzbijanje nerede i grupe navijača tokom odbojkaške utakmice između Olimpijakosa i Panatinaikosa. Policajac je preminuo od zadobijenih povreda.

Više od 400 osoba privedeno je zbog tog incidenta i većina je dala DNK uzorke. Jedna osoba je u zatvoru do suđenja zbog Lyngeridisovog ubistva.

Na osnovu tih dokaza i iskaza tri svjedoka su pod zaštitom. Policija je pokrenula postupak koji je ukazivao na postojanje kriminalne organizacije koja djeluje u Atini i drugim grčkim gradovima.

Potpredsjednik Olimpiakosa i pravni savjetnik Alexis Kougias kazao je za Reuters da tim i njegov vlasnik "nisu na bilo koji način povezani s postupkom i optuženima".

Nakon ubistva Lyngeridisa, grčka vlada je bila primorana da poduzme mjere uključujući postavljanje nadzornih kamera na terenima i u sudovima.

Kako bi prisustvovali utakmicama, navijači će na kraju morati da se identifikuju putem vladine aplikacije za mobilni telefon na ulazu na stadion. Sistem je djelimično uspostavljen.

U augustu 2023., navijač AEK-a iz Atene Michalis Katsouris izboden je na smrt u nasilnim sukobima prije utakmice Lige prvaka između AEK-a i zagrebačkog Dinama. Godinu dana ranije, Grčka je bila šokirana kada je 19-godišnji nogometni navijač Alkis Kampanos poginuo u sukobu između suparničkih navijača.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo