7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 14:20 Politika - MVP BIH

Konaković sa izaslanstvom Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan u Senatu Francuske

Konaković sa izaslanstvom Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan u Senatu Francuske
Foto: Vijesti.ba

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas s a delegacijom Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan u Senatu Republike Francuske, koje je predvodila predsjednica Grupe senatorica Marta de Cidrac.

Na sastanku je istaknuto da BiH i Republika Francuska imaju odlične i prijateljske odnose te da postoji prostor za njihovo unapređenje, prije svega na ekonomskom planu.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Francuske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i francuskom Parlamentu, koji kroz dugogodišnje djelovanje Grupa prijateljstva prati i podržava spremnost da pomogne procesu EU integracija, kako regije, tako i BiH.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina, u proteklom periodu, načinila izuzetan iskorak na evropskom putu, koji je Evropska komisija prepoznala, i dodao da Odluka o otvaranju pristupnih pregovora predstavlja svojevrsnu potvrdu i priznanje za rad i predanost aktuelnog Vijeća ministara.

Izvijestio je sagovornike o provedbi reformskih procesa i ispunjavanju preostalih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije naglasivši da su ekonomske reforme prioritet za budućnost naše zemlje.

U tom smislu pozdravio je usvojeni Plan rasta za Zapadni Balkan od strane Evropske komisije naglasivši prednosti postupnog integriranja bh. tržišta sa tržištem EU.

Tokom susreta je bilo riječi i o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje i privlačenja novih investicija.

U tom kontekstu je izražena nada da će osnivanje Francuske razvojne agencije (AFD) u BiH doprinijeti boljoj i sadržajnijoj saradnji dvije zemlje.

Sastanku je bio prisutan i ambasador Republike Francuske u BiH François Delmas.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo