8°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

22.04.2024 / 13:24 Kultura - Sarajevo

Foto: Uručenjem nagrada završen 35. međunarodni sajam knjiga

Uručenjem nagrada u više oblasti i zahvalnica Programskog savjeta, u Centru Skenderija završen je 35. međunarodni sajam knjiga koji je u Sarajevu okupio brojne stvaraoce i druge goste iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Odlukom žirija najbolji izdavački poduhvat je Dalibora Balliana za djelo 'Priroda Bosne i Hercegovine' izdavača Franjevački medijski centar 'Svjetlo riječi' Sarajevo i Muhidina Šarića za 'Izabrana djela za djecu 1-6' Izdavačke kuće Lijepa riječ Tuzla.

Za najbolju promociju djela na Sajmu nagrađeno je Udruženje Fani Sarajevo za djela 'Čudni gosti' i 'U ogledalu' autora Fahrudina Kučuka te 'Vilenjakovo pero - čarobne priče' i 'Vilenjakovo pero - u svijetu bajke' grupe autora.

Za ilustraciju knjige nagrada pripada Leili Kulenović za djela 'Kako je priča dobila kuću' i 'Kako su slova obukla šarenu odjeću', a dizajner je Filip Andronik te IK Hermes Beograd za djelo '10 razloga da udomite matoru mačku', autorice Selme Redžepagić i dizajnera Mladena Anđelkovića.

Za najbolju prvu knjigu, objavljenu kod izdavača učesnika na Sajmu, nagrađeni su Lidija Sejdinović za djelo 'Odraz' Samizdat; Omer Redžić za djelo 'Gravitacije' izdavača Dobra knjiga d.o.o. te Izedin Šikala za djelo 'Velika avlija“ izdavača Dobra knjiga d.o.o.

Za objavljeno književno djelo u dijaspori nagrađen je Samir Deumić iz Švedske za djelo "Sakupljač sjenki".

U Stručnom žiriju Sajma bili su Asmir Kujović, predsjednik te članovi Marija Fekete-Sullivan, Lejla Alimanović, Biljana Zarić i Aida Gavrić, a nagrade su dodijeljenje u ukupno 19 oblasti.

Na ceremoniji je obilježen i Svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO-a tradicionalnim programom Međunarodnog centra za mir i Festivala Sarajevska zima, knjiga i ruža, u spomen na Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea. Također, na ceremoniji zatvaranja ovogodišnjeg sajma upriličen je i prigodan umjetnički program.

Predsjednik programskog Savjeta Ibrahim Spahić najavio je moto i temu Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga 2025. - 'Knjiga, memorija i mediji' i objavio da će od iduće godine Sajam biti produžen za još jedan radni dan izlagačima, autorima i publici.

Ovogodišnji Međunarodni sarajevski sajam knjiga održan je od 17. do 22. aprila pod motom 'Riječ', a počasni gosti bili su bh. pisci iz dijaspore. Kako je ranije kazala za Fenu glasnogovornica Sajma Lara Šutović posjećenost ovogodišnjeg Međunarodnog sajama knjige je dobra, bilo je mnogo ljubitelja pisane riječi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo