7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

20.04.2024 / 14:00 BiH - Promocija 25. aprila

Knjiga 'Dekodiranje agresije': Kako je Vrhovni savet odbrane Jugoslavije upravljao ratom protiv BiH

Knjiga 'Dekodiranje agresije': Kako je Vrhovni savet odbrane Jugoslavije upravljao ratom protiv BiH
Foto: Vijesti.ba

Kako je Vrhovni savet odbrane SR Jugoslavije upravljao ratom protiv BiH...

Univerzitet u Sarajevu - Fakultet političkih nauka, Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, objavili su važno djelo pod nazivom "Dekodiranje agresije: Vrhovni savet odbrane Savezne Republike Jugoslavije i rat protiv Republike Bosne i Hercegovine".

Knjiga je rezultat detaljnog istraživačkog rada četiri autora: dr. Muamera Džananovića, dr. Hikmeta Karčića, dr. Emira Suljagića i prof. dr. Seada Turčala.

“Dekodiranje agresije” pruža sveobuhvatan prikaz uloge Savezne Republike Jugoslavije u konfliktiima tokom ranih 90-ih, s naglaskom na podršku samoproglašenoj Republici srpskoj i agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Kroz detaljnu analizu stenograma i zapisnika Vrhovnog saveta odbrane, autori izlažu kako je vrh političkog i vojnog rukovodstva, uključujući i ključne osobe poput Slobodana Miloševića, direktno orkestrirao ratne operacije koje su definisale kraj prošlog stoljeća i bitno odredile politočke putanje u regiji i u proteklih skoro četvrt 21. stoljeća.

Izuzetni značajan segment knjige fokusira se na analizu kako je 30. kadrovski centar bio ključan za direktan angažman SR Jugoslavije u vojnim operacijama u Bosni i Hercegovini, a istovremeno formalno negirajući svoju ulogu. Ovaj mehanizam bio je vitalan za koordinaciju i finansiranje vojnih snaga Republike Srpske, čime je omogućeno održavanje vojnih operacija unatoč međunarodnim sankcijama i ekonomskim izazovima koji su pritiskali Jugoslaviju.Stenogrami razotkrivaju kako su se donosile odluke o slanju vojnika, oružja i municije u Bosnu i Hercegovinu, često prikrivene pod paravanom pomoći srpskom narodu.

Analitički osvrt autori su dali i na to kako su ekonomske sankcije, koje su bile posljedica međunarodne osude agresije, dovele do hiperinflacije i finansijskih problema unutar SRJ. Ovo je stvorilo napetosti između političkih lidera SRJ i RS, s obzirom da je ekonomska destabilizacija ugrozila sposobnost daljeg finansiranja rata.

Knjiga ne samo da dokumentuje istorijske činjenice već i postavlja temeljna pitanja o odgovornosti, pravnoj odgovornosti država i pojedinaca u orkestraciji ratnih zločina, ali nameće i pitanje moralne odgovornosti onih koji se tome nisu suprotstavljali. Ova knjiga će biti referentno djelo za razumijevanje mehanizama i resursa koje je SR Jugoslavija koristila u agresiji protov Bosne i Hercegovine, ali i pomoći u razumijevanju njezinih posljedica.

Prva promocija knjige održat će se 25. aprila 2024. godine u Vijećnici u Sarajevu, gdje će autori i recenzenti djela, dr. Jasmin Medić, dr. Rasim Muratović detaljnije predstaviti svoje nalaze i diskutirati o implikacijama istraživanja na razumijevanje agresije na Bosnu i Hercegovinu ali i postratne politike.

Ovo će biti prilika ne samo za akademsku zajednicu, već i za širu javnost, da se upozna s jednim od najznačajnijih perioda novije historije Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo