9°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

17.04.2024 / 12:42 Politika - U Istočnom Sarajevu

Dodik: Danas zadnji pokušaj s Trojkom i HDZ-om ili raspad partnerstva

Dodik: Danas zadnji pokušaj s Trojkom i HDZ-om ili raspad partnerstva
Foto: VIJESTI.ba

Danas ćemo, u još jednom pokušaju da damo šansu evropskom putu Bosne i Hercegovine, u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu organizovati sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou, gospodina Čovića, srpske strane i bošnjačke strane, poručio je Dodik. 

- Mislim da je ovo zadnji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti. Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normlano za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi, navodi Dodok. 

Dodaje da se mora razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama nelegalnog Schmidta previše dobila neki značaj. 

- Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u zbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla. 

Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Marfi, blokiran je kompletan evropski put, navodi Dodik i dodaje:

- Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. A to je, prije svega, nelegalni Schmidt, koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu BiH

(Vijesti.ba)

Izdvajamo