15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

05.02.2024 / 10:29 Galerije - U susret 40. godišnjice ZOI’84

Foto: Druženje sa Vučkom, voljenom maskotom

Dok obilježavamo 40. godišnjicu XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, odigrava se niz uzbudljivih događaja u čast ove historijske prekretnice. 

Jedan među zanimljivijim događajima zasigurno je jednodnevno druženje sa Vučkom, voljenom maskotom, koji je bio ljubazni domaćin bh. influenserima na padinama Bjelašnice.

Dan je započeo vožnjom šestosjedom do Crnog vrha, vrha Bjelašnice, uranjajući u prekrasne poglede koji su nekada služili kao kulisa za Zimske olimpijske igre. Na međustanici Crni vrh, Vučko je podijelio priče iza kulisa Olimpijskih igara, nudeći jedinstven uvid u tajne i anegdote koje su utkane u historiju ovog kultnog događaja među kojima je i ona o „poručivanju snijega“. Od trijumfalnih pobjeda do dirljivih trenutaka, Vučkovo pripovijedanje dodalo je sloj nostalgije u ionako slikovito okruženje.

Olimpijada u Sarajevu se ne zaboravlja - zanimljive činjenice

Olimpijada 1984. je po mnogo čemu tada bila rekordna kao što je npr. broj zemalja učesnika, oko dvije i po milijarde gledalaca u svijetu, pratilo ih je 7825 novinara i 760 redakcija, podijeljene su 222 medalje, učestvovalo je 2.691 sportista i trenera, prodato je 640.000 karata, itd.

Danas, 2024. godine prisutni iz generacija koje su rođene u periodu poslije Igara, o kojima slušaju od djetinjstva, su imali priliku da kroz fotografije i video dočaraju suštinu dana– proslava olimpizma, sporta i prijateljstva, stvarajući trajne uspomene na pozadini veličanstvene Bjelašnice. „Dan sa Vučkom bio je rekla bih dan zimskih čuda, u kojem su se sport i dobar provod neprimjetno spojili u proslavu Olimpijade. Iako nam je Vučko svima poznat sa fotografija na skijama, zajedno sa njim smo odlučili da se prepustimo avanturi na snowboardanju i bilo nam je čisto uživanje. Po prvi put sam probala ovakvo nešto i definitivno imam plan za narednu godinu da nastavim sa časovima snowboardanja“, rekla je Merima Ikanović.

Vučko je i sam pokazao svoje umijeće daskanja na snijegu, a kako je poznat po svom šarmu, prešao je i u ulogu instruktora. Ovo jednodnevno druženje ne samo da je odalo počast naslijeđu Zimskih olimpijskih igara, već potaknulo na planove za usavršavanje zimskih sportova poput skijanja i snowboardanja.

Bjelašnica se vraća na mapu značajnih skijaških takmičarskih destinacija

Na 40. godišnjicu XIV Zimskih olimpijskih igara - Olimpijski centar Bjelašnice je 16. i 17. februara domaćin FIS Europa Cup-a u alpskom skijanju za muškarce u Super-G disciplini. Za ovo prestižno takmičenje vlada velika zainteresiranost najelitnijih skijaških nacija kao što su Sjedinjene Američke Države, Austrija, Francuska, Italija, Švicarska, Norveška, Kanada i mnoge druge. Sve informacije o rasporedu događaja potražite na OC Bjelašnica.

Druženje sa Vučkom je utjelovilo duh sporta, pokazujući kako XIV Zimske olimpijske igre nastavljaju da inspirišu i ujedinjuju kroz generacije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo