9°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

17.09.2023 / 06:00 Dijaspora - Hartford

Foto: 241 učenik upisan u mekteb u Bosansko-američkom islamskom kulturnom centru

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstojeća 2023/2024. mektebska godina počela je u subotu, 9. septembra, upisom polaznika u više od 2.000 mekteba koji djeluju u okviru Islamske zajednice.

U prethodnoj mektebskoj godini bilo je upisano oko 105 000 polaznika, od čega je više od 80 000 u oko 1500 mekteba na području domovine, dok se ostatak odnosi na polaznike i mektebe koji u okviru islamske zajednice djeluju i dijaspori i domovinskim zemljama.

U prostorijama Bosansko-američkog islamskog kulturnog centra u Hartfordu, u državi Connecticut, održan je roditeljski sastanak na kojem se prezentirao plan rada za predstojeću mektepsku godinu. Ove godine mekteb će pohađati 241 upisani učenik, podijeljeni u 12 odjeljenja.

Direktor mekteba Adis Muminović je ukazao na osnovne odrednice o samoj organizaciji mekteba i noćnih časova.

Imam džemata Šerif ef. Delić je prisutne podsjetio na važnost odgojno-obrazovnog procesa u mektebu i zahvalio se džematskom odboru, mektepskom odboru, učiteljima i asistentima na podršci i volonterskom radu, te iskazao veliko zadovoljstvo što kao imam ima takav tim.

Predsjednik džemata Adem Gušter zahvalio se prisutnima i prezentirao budući rad kroz Google Classroom platformu i ukazao na dodatne uputue kada je u pitanju organizacija mektepske pouke.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo